Novosadska studentkinja na radu u Briselu

Izvor: Politika, 25.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosadska studentkinja na radu u Briselu

Ivana Burić (22), izabrana je u predsedništvo ELSA, najelitnijeg svetskog udruženja studenata prava, a sa svojim kolegama je uspela da prvi put jednog studenta iz Evrope dovede na praksu u Srbiju

Novi Sad – Studentkinja četvrte godine Pravnog fakulteta u Novom Sadu Ivana Burić (22), izabrana je u predsedništvo ELSA, najelitnijeg svetskog udruženja studenata prava, a sa svojim kolegama je uspela da prvi put jednog studenta iz Evrope dovede na praksu u Srbiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tačnije u Novi Sad. Zahvaljujući saradnji koju su budući akademci uspostavili sa Trgovinskim sudom i Kancelarijom za evropske poslove pri pokrajinskoj administraciji, najavljen je dolazak još nekoliko mladih iz Evrope na praksu.

– Postala sam potpredsednik STEP-a (programa za razmenu studenata prava i mladih pravnika) i tokom jednogodišnjeg mandata u Briselu, gde ću živeti u ELSA kući, moj posao će biti da organizujem i koordiniram kontakte između studenata iz 36 zemalja sa poslodavcima iz cele Evrope. Zatim, moj zadatak će biti i da pronađem nove prakse za studente u raznim međunarodnim institucijama, kao i internacionalnim kompanijama koje imaju pravni sektor – kaže za naš list Ivana Burić.

Inače, ELSA je najveće svetsko nezavisno udruženje studenata prava, postoji u 36 evropskih zemalja i okuplja oko 30 000 studenata. Jedan od razloga za osnivanje bio je upravo razmena ideja i iskustva budućih pravnika, ali i sticanje praktičnih veština koje ne mogu da nauče na fakultetima. Pored novosadskog, u Srbiji ELSA postoji još i na pravnim fakultetima u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Kosovskoj Mitrovici.

– Pored razvoja pravne nauke i profesionalnog usavršavanja, ELSA nam omogućava da se upoznamo sa drugim pravnim sistemima i kulturama, kao i da steknemo međunarodno profesionalno iskustvo – objašnjava Ivana, naglašavajući da se raduje predstojećem letu, kada će studenti iz inostranstva doći na praksu u Srbiju. Naime, u Okružni sud u Novom Sadu stiže njih dvoje, dok će ELSA iz Niša obezbediti praksu za jednog stranog studenta.

– Najveći problem kod nas je to što potencijalni poslodavci ne plaćaju smeštaj i hranu za studente koji dolaze na praksu. Zato im mi, u saradnji sa pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje i kulturu, obezbeđujemo smeštaj i ishranu u studentskim domovima. Sa druge strane, našim studentima je do sada problem predstavljala teška procedura za dobijanje viza i, naravno, loša finansijska situacija. I ja u Brisel putujem bez stipendije iz Srbije, a ELSA će mi obezbediti stan i hranu i mesečnu stipendiju od 200 evra. Ipak, to su sve stvari koje ćemo, nadam se, uspeti da rešimo.

Ivana naglašava da funkciju u Briselu doživljava kao način da pomogne svojim kolegama da i sami, uskoro, dobiju priliku da odu na međunarodnu praksu.

– Moj odlazak u Brisel nije motivisan namerom da odem iz Srbije, već mi je primarni cilj da putujem i družim se sa kolegama iz inostranstva na našim internacionalnim skupštinama, što je, u krajnjoj liniji, obeležilo moje studiranje i učinilo ga lepšim. Naravno, odlazak u Brisel će mi pomoći i da vidim kakav je život na Zapadu, ali prvenstveni cilj mi je da u Srbiji završim svoje studije – zaključuje Ivana Burić.

Aleksandra Popović

[objavljeno: 26/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.