Novogodiši savet: Kako pobeći iz „tesne kože“?

Izvor: BKTV News, 31.Dec.2013, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novogodiši savet: Kako pobeći iz „tesne kože“?

Da bi razumeli teškoće i ćud 2014. godine treba da razumemo, prvo sami sebe, zatim svoj narod i društvo u celini. Put spoznaje društva počiva na samospoznaji svojih potencijala, svojih unutrašnjih teskoba i teskoba i svog ličnog, porodičnog i duhovnog „bilansa“. Srbija je na velikim iskušenjima dok preispituje sopstvenu energiju, izdržljivost, otpornost i prilagodljivost na okolinu i svet. Traganje za ravnotežom društva počiva na samoregulaciji i spoznaji društvenog „bilansa“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << /> Šta je društveni bilans Srbije? Pre svega, reč je o levoj i desnoj strani života svakog pojedinca, porodice, preduzeća, ali i političkih stranaka i vlade u celini. S leve strane su svi naši prihodi, želje i ciljevi, a sa desne strane su naši rashodi, troškovi, gubici i iluzije. Između prihoda i rashoda je život svakog od nas u Srbiji, rad vlade, parlamenta , državnih organa i odnos pozitivne i negativne energije, odnos straha i pobede nad njim, odnos pesimizma i nade. Pobeda slojevitog siromaštva ne rešava se odmah, ali se istoga trenutka kreće u akciju. Svaka akcija donosi rizik, ali najveći rizik je posmatrati propadanje pojedinaca, porodica, socijalnih slojeva i čitavog društva. Nisu svi te sreće da mogu da uživaju u trenutnim položajima na vlasti, u stabilnim platama i ličnom konforu.
Da bi nam bilo bolje potrebno je da svima po „malo bude bolje“. Potrebno je da prvo bude bolje onima koji nemaju ništa, ili veoma malo, a oni koji imaju nešto više ili „mnogo“, neka pokažu da egoizam nije snaga već slabost, da politička i društvena gordost nije snaga, već poraz duha iracionalnosti. Kao nacija i država treba da u 2014. godini pomognemo sami sebi, da bi i nas neko mogao da podrži i pomogne. Potrebna je kolektivna energija vlade, državne uprave, moćnih privrednika. Neka svi pokažu veći stepen solidarnosti, odgovornosti… To je jedini put ka napretku. Napredak je u prvom dobrom koraku koji oslobađa društvo i pojedinca od „tesne kože“, masovne korupcije, negacije nacionalnih i pojedinačnih vrednosti i srozavanja vlasti i države na trule kompromise. Dakle, biće nam bolje kada počnemo da se samoanaliziramo, kada krenemo sopstvenim snagama da menjamo sebe iznutra da bi mogli da se prilagodimo i shvatimo promene koje dolaze spolja.
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.