Novo suđenje za pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi

Izvor: Politika, 08.Avg.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo suđenje za pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi

Ukinuta prvostepena presuda Milanu Radonjiću, Stevanu Basti i Ratku Romiću, optuženima za pomaganje u pokušaju ubistva lidera SPO-a

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su bivši pripadnici DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i Stevan Basta osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog pokušaja ubistva lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine i predmet vratio na ponovno suđenje.

To znači da je postupak protiv navodnih pomagača >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u atentatu na Draškovića vraćen na početak, odnosno naloženo je novo suđenje.

Kako je saopšteno iz Apelacionog suda, prvostepena presuda zasnovana je na nizu „apsolutno bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, a činjenično stanje je nepotpuno utvrđeno”. Takođe, izreka žalbene presude je, prema oceni Apelacionog suda, nejasna i nerazumljiva, nepotpuna, protivrečna sama sebi i razlozima datim u obrazloženju, s obzirom na to da postoji znatna protivrečnost između onog što se u radnjama presude navodi o utvrđenom činjeničnom stanju i samog činjeničnog stanja, piše u saopštenju.

Apelacioni sud ne precizira koje su činjenice nejasne i protivrečne i šta treba da se utvrdi u novom postupku.

Predsednik SPO Vuk Drašković izjavio je za B 92 da nije iznenađen presudom Apelacionog suda i da ju je u stvari izrekla Služba bezbednosti.

„Za sudiju u Apelacionom sudu je odabrana Sonja Manojlović. Ona je sudija koji je, setimo se, mimo svakog zakona pustila na slobodu Milorada Bracanovića. Da zastupa presudu odabran je tužilac Milovanović, čovek koji je proganjao opozicione novinare koji su bili protiv Slobodana Miloševića i koji je javno branio pripadnike „zemunskog klana” kada su uhapšeni u akciji ’Sablja’”, kaže Drašković.

On dodaje da sve ovo ima veze i sa istragom ubistva Slavka Ćuruvije.

„Služba ne dozvoljava da njeni prvi ljudi ikada budu optuženi i pravosnažno osuđeni. Mislim da ovog puta postoji još jedan razlog zbog kojeg se služba postarala da ne bude potvrđena presuda jer su sva trojica optuženih glavni u operaciji ’Ćuran’ kada je ubijen Slavko Ćuruvija. Da je presuda potvrđena onda bismo verovatno došli i do razrešavanja ubistva Ćuruvije i sva trojica bi se našla na optužnici”, rekao je Drašković.

Presudom Višeg suda u Beogradu od 18. juna prošle godine Radonjić, bivši načelnik beogradskog centra DB osuđen je na osam godina zatvora, a Basta i Romić, nekadašnji načelnici za unutrašnji i spoljni ekstremizam, na po sedam, zbog pomaganja u pokušaju ubistva Vuka Draškovića.

Odluku je jednoglasno donelo veće kojem je predsedavala sudija Tatjana Sretenović, koja je ocenila da je reč o teškom krivičnom delu i da su iskazi optuženih bili neubedljivi.

Trojici optuženih stavljeno je na teret da su davali savete atentatorima i prikupljali podatke radi „eliminisanja” Draškovića kao političkog protivnika vlasti Slobodana Miloševića. Oni su, prema navodima optužnice, po nalogu svog šefa Radonjića, pratili Draškovića i fotografisali njegovu kuću u Budvi. Romić i Basta su album sa fotografijama Draškovićevog stana u Budvi dali Radonjiću, a on ga je prosledio počiniocima atentata, pripadnicima Jedinice za specijalne operacije Leonidu Milivojeviću, Branku Berčeku i Nenadu Iliću. Ova trojica su u postupku koji je ranije vođen pred Specijalnim sudom osuđena na višedecenijske zatvorske kazne.

Basta i Romić tvrdili su na suđenju da je sve što su radili na službenom putu u Budvi bio obaveštajni rad, jer je trebalo da se proprati Draškovićev susret sa američkim diplomatom Nikolasom Hilom. To je, prema njihovim navodima, urađeno po pravilima službe, a ne zbog pomaganja budućim atentatorima.

Pokušaj atentata na Draškovića dogodio se 15. juna 2000. godine oko 23.30 časova, kada je na njega dok je sedeo u svom stanu u Budvi ispaljeno osam metaka iz pištolja sa prigušivačem, od kojih su ga dva okrznula sa leve i desne strane glave, nanevši mu lakše povrede.

----------------------------------------------

Danica Drašković: Srbija u ropstvu službi bezbednosti

Posle 13 godina velike borbe i nekakve nade, sada vidim da je cela Srbija u ropstvu službi bezbednosti i da je iz tog ropstva može izbaviti samo evropski protektorat. Sudija Sonja Manojlović, radnica službe bezbednosti, u koju je zaposlila i svoga sina, sudi sve predmete u kojima su, iako retko, optuženi debeovci. Rođenog brata njenog muža, Milorad Bracanović je zaposlio u Institutu za bezbednost, a zauzvrat je ona njega prevremeno i nezakonito oslobodila zatvora, iako je bio osuđen u specijalnom sudu. Branka Crnog, visokog funkcionera službe, i Radomira Markovića, šefa te službe, takođe je oslobodila optužbe za odavanje državne tajne, da ne nabrajam dalje. Ali, nje se mi nećemo osloboditi sve dok ne dođu zapadna pravila i vrednosti u Srbiju.

Ova presuda takođe oslobađa i ubice Slavka Ćuruvije, jer je reč o istim ljudima koji su vodili čuvenu operaciju „Ćuran”, završenu Slavkovim ubistvom. Ubicu je čekao u službenom „golfu” Ratko Romić i odvezao ga je sa tog „posla” kući. I on je na slobodi, šeta se, gradi stanove, a nama ostaje da tražimo pravdu izvan Srbije, jer je u Srbiji nema. Tužilac Miljko Radosavljević samo ovde može držati godinama u fioci potpuno rešen slučaj ubistva Slavka Ćuruvije i ne odgovarati za to. Nadam se ne zadugo.

D. Čarnić

objavljeno: 09.08.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Sudija koja je oborila presudu za atentat na Draškovića u rodbinskim vezama sa čelnicima DB

Izvor: Blic, 09.Avg.2013, 14:25

Protiv sudije Sonje Manojlović, predsednice veća koje je poništilo osuđujuću presudu trojici čelnika beogradskog centra DB-a, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Stevanu Basti, zbog atentata na Vuka Draškovića u Budvi, 2009. godine bio je pokrenut postupak za razrešenje, jer je pre isteka zatvorske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.