Novo suđenje za Uroša

Izvor: Politika, 22.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo suđenje za Uroša

Prethodno osuđen na 10 godina zatvora, na ponovljenom suđenju Uroš Mišić ponovio da se kaje, ali i optužio policiju za torturu nad njim posle koje je završio na lečenju

Optuženi Uroš Mišić rekao je juče na početku ponovljenog suđenja za pokušaj ubistva žandarma Nebojše Trajkovića na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda – Hajduk 2007. godine da se kaje i da mu je žao zbog svega što se dogodilo. „Nemam ništa novo da dodam. Stojim iza onoga što sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ranije rekao. Žao mi je zbog svega i iskreno se kajem”, rekao je Mišić, iznoseći odbranu pred Okružnim sudom u Beogradu.

Mišić je 19. septembra prošle godine osuđen na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva Trajkovića, a Vrhovni sud Srbije je 3. marta, po žalbi branilaca, ukinuo presudu i vratio predmet na ponovljeno suđenje. Mišić je i dalje ostao pri tome da nije znao da je Trajković policajac, već je mislio da je navijač, kao i da mu nije bila namera da ubije Trajkovića ili mu nanese povrede opasne po život.

On je na početku ponovljenog suđenja optužio policiju za torturu nad njim, zbog koje je su ga uputili na Vojnomedicinsku akademiju.

– U policiji su me pre i posle saslušanja tukli i maltretirali... – izjavio je. Tvrdi da se to dešavalo u Okružnom zatvoru i da su ga policajci tukli kaiševima, kablovima i drugim predmetima zbog čega je završio u zatvorskoj bolnici.

Žrtva, žandarm Nebojša Trajković, ispričao je na jučerašnjem suđenju ceo događaj na stadionu posle kojeg je, kako je kazao, ostao invalid i trajno nesposoban za bilo kakav posao.

On je detaljno objasnio kako je došlo do napada navijača, kako se branio, bežao, ostajao bez svesti, da bi tek pošto je shvatio da će ga ubiti, izvadio službeni pištolj i ispalio hice u vazduh.

Posle toga su ga četvorice Mišićevih branilaca „rešetali” pitanjima tipa „gde je bila baklja”, „gde je bio Mišić”, „kako ga je prepoznao”, „da li je imao pravo da bude na severnoj tribini među navijačima”...

(/slika3)On je rekao da ga je, kada je krenuo ka izlaznoj kapiji stadiona, masa navijača opkolila, da mu je Mišić rekao: „Gde ćeš p...o žandarska?”, i počeo da ga udara pesnicom u glavu i šutira u genitalije.

Masa ga je potom, kako je ispričao Trajković, bacila 10 do 15 metara niz tribine stadiona posle čega se onesvestio. „Kada sam se osvestio baklja mi je bila na vratu”, posvedočio je Trajković. Kaže da ga je potom Mišić palio bakljom po leđima i zamahivao prema njegovom licu govoreći: „Hoćeš baklju, evo ti baklje!”

Odbrani je juče dostavljen podnesak policije u kom se navodi da je Trajković bio na službenom zadatku.

Na jučerašnje suđenje došlo je više desetina Mišićevih prijatelja, od kojih većina nije prisustvovala suđenju pošto nije bilo dovoljno mesta u sudnicu.

U ukinutoj presudi ocenjeno je da je napad na Trajkovića, na koga je Mišić krenuo upaljenom navijačkom bakljom, pokušavajući da mu je ugura u usta, predstavljao „linč službenog lica”, pošto Trajković nije dao povoda za napad.

Posle izricanja presude od 10 godina zatvora, usledile su burne reakcije dela javnosti, fudbalera i navijača Crvene zvezde, koji su na utakmicama nosili transparente i majice s njegovim likom i ispisivali grafite „Pravda za Uroša”.

R. H.

[objavljeno: 23/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.