Izvor: B92, 28.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari o ubistvu Jovanovića

Podgorica -- Novinari i u Srbiji i u Crnoj Gori najoštrije osuđuju ubistvo urednika "Dana", Duška Jovanovića.

Glavni i odgovorni urednik podgoričkih "Vijesti" rekao je da je zgrožen ubistvom glavnog urednika lista "Dan". "Ako policija ne nađe ubice, ne samo da ću sumnjati, kao dosad, da je nesposobna, nego i da ne želi da rasvetli ubistvo", rekao je Slavoljub Šćekić.

Novinarska udruženja u Crnoj Gori najoštrije su u petak osudila ubistvo direktora i glavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i odgovornog urednika lista Dan Duška Jovanovića i zatražila da se izvršioci "tog gnusnog zločina" što pre pronadju i kazne. Udruženje nezavisnih novinara Crne Gore osudilo je ubistvo Jovanovića ocenjujući da je to pucanj u crnogorsko novinarstvo.

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je ogorčenje ubistvom direktora i glavnog i odgovornog urednika podgoričkog dnevnika "Dan" Duška Jovanovića i pozvalo nadležne u Crnoj Gori da što pre pronadju ubice i naručioce tog zločina.

Urednici vodećih beogradskih medija izrazili su ogorčenje ubistvom direktora i glavnog urednika podgoričkog lista "Dan" Duška Jovanovića, ocenjujući da je to još jedan dokaz da je bezbednost novinara u Srbiji i Crnoj Gori na niskom nivou i da ne postoje uslovi za slobodan rad medija.

Glavni i odgovorni urednik dnevnika "Blic" Veselin Simonović izjavio je da je užasnut Jovanovićevim ubistvom, koje pokazuje da je bezbednost novinara u SCG na "nivou najnerazvijenijih zemalja".

Generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić rekao je agenciji Beta da "svaki režim ima svog Ćuruviju", aludirajući na nerazjašnjeno ubistvo beogradskog novinara Slavka Ćuruvije, ubijenog pre pet godina, za vreme bombardovanja.

Glavni i odgovorni urednik dnevnika "Danas" Grujica Spasović ocenio je da je ubistvo Jovanovića "najstrašnija stvar za novinarsku profesiju koja se dogodila od ubistva Ćuruvije". I Spasović je ocenio da ubistvo Jovanovića pokazuje koliko je SCG daleko od bezbedne države u kojoj je zagarantovana sloboda medija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.