Izvor: B92, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon iz oblasti kriminala

Beograd -- Ukoliko Srbija ne usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, snosiće posledice, kažu nadležni.

Zakon će biti poslat u skupštinu u oktobru, a trebalo bi da bude usvojen do kraja godine, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić. On je upozorio da će, ukoliko taj zakon ne bude usvojen do maja naredne godine, Srbija biti isključena iz odgovarajućih međunarodnih organizacija i tako biti uskraćena za informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz oblasti pranja novca i terorizma.

Prema njegovim rečima, novina u predlogu zakona je regulacija oblasti finansiranja terorizma, što je jedan od najaktuelnijih problema u svetu.

Predlogom zakona predviđeno je i da Poreska uprava, Uprava za igre na sreću i Tržišna inspekcija kontrolišu da li banke, advokatske kancelarije i agencije za promet nekretnina ispunjavaju zakonske obaveze da sprečavaju utaju poreza ili pranje novca, ukazao je Đidić na konferenciji za novinare.

Govoreći o radu Poreske uprave, on je napomenuo da je od 1. maja do 23. avgusta naplata poreza bila 13,7 odsto bolja nego u istom periodu lane, što znači da se finansijska disciplina građana poboljšava.

Đidić je podsetio da je prošle godine usvojen Zakon o finansiranju lokalne samouprave koji predviđa da do kraja 2008. godine lokalne samouprave preuzmu ubiranje poreza na imovinu.

On je istakao da to da sada nije najbolje funkcionisalo pošto lokalne samouprave ne pokazuju interes da preuzmu taj posao, osim u Beogradu, Kragujevcu, Vrnjačkoj Banji i Vranju.

Đidić je dodao da će Poreska uprava pomoći lokalnim samoupravama da osposobe službe za prikupljanje poreza.

On je podsetio da je u julu Poreska uprava pojačano kontrolisala promet preko fiskalnih kasa preduzeća koja se bave ugostiteljstvom, brzom hranom i pekara, nakon čega je oko 30 odsto kontroisanih objekata zatvoreno zbog nepravilnosti u radu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.