Novi veštaci za Dafinu

Izvor: Politika, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi veštaci za Dafinu

Dafina Milanović, vlasnica "Dafiment banke" juče je na suđenju koje se pred Okružnim sudom vodi protiv nje, za propast banke optužila sada pokojnog predsednika SRJ Slobodana Miloševića. Milanovićeva je nekoliko puta ponovila da je tadašnji guverner Narodne banke Jugoslavije Borislav Atanacković po Miloševićevim nalozima diktirao poslovnu politiku "Dafiment banke". Optužnica Milanovićevu tereti da je od 1991. do 1997. godine, zloupotrebom službenog položaja, pribavila sebi i drugima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 19,7 miliona nemačkih maraka, milion američkih dolara, 3,5 miliona švajcarskih franaka, 10,9 miliona austrijskih šilinga i 199 miliona italijanskih lira.

– Novac iz "fonda predsednice" jer su ga svi tako zvali, za koji me je pitao sudija, isplaćivan je za specijalne i hitne slučajeve – rekla je optužena na jučerašnjem suđenju koje je, zbog protoka vremena, formalno počelo ispočetka. – Novac za specijalne namene isplaćivan je po Miloševićevom nalogu za opremanje vojske, ali i finansiranje firmi na Kipru, u Londonu i drugim gradovima. U hitne slučajeve, za koje je takođe isplaćivan novac, spadao je, na primer, i odlazak na sajam cipela u Rim.

Iz ovog fonda je, istakla je Milanovićeva, isplaćivan novac i predstavnicima određenih političkih partija, ali i za finansiranje stranaka za izbore 1992. godine.

Nastavak suđenja vlasnici "Dafiment banke" juče je, posle njenog svedočenja, odlukom predsednika veća Zorana Zvonara, odloženo na neodređeno vreme pošto je prihvaćen predlog odbrane da se pribavi originalna dokumentacija poslovanja banke. Na osnovu nje će, istakao je sudija Zvonar, biti urađeno novo finansijsko veštačenje.

Milanovićeva je juče u sud došla nasmejana. Mirno je, na klupi ispred sudnice, čekala da je sudija prozove da uđe.

– Sve odgovore na vaša pitanja dobićete kada saslušate moju završnu reč. Razumite me, nisam ni zdravstveno dobro. Nemam više šta da dodam – rekla je Milanovićeva, koju bi malo ko danas prepoznao, upoređujući s onim kako je izgledala u "danima slave". Pretrpela je nekoliko teških operacija i preživela teške trenutke. Kako smo nezvanično saznali, stanuje u kući u Krnjači, a često boravi i u rodnom selu Skobalju kod Požarevca. Nikako joj, kaže, ne odgovara publicitet.

Milanovićeva, nekad zvana "srpska majka" i ranije je optuživala članove režima Slobodana Miloševića da su "novac iz banke uzimali kada su i kako hteli".

Nije samo Milošević bio prozvan od strane Milanovićeve. Vlasnica "Dafiment banke" je, naime, tvrdila i da je Radoman Božović, bivši predsednik saveznog parlamenta, bez njene saglasnosti sa računa banke "skinuo" 47 miliona maraka. Govorila je da je zbog toga "digla frku", ali da joj je rečeno da od tih para moraju da se isplate penzije i studentski krediti. Božović je, isticala je Milanovićeva, isto toliko novca uzeo i za železnicu, a kasnije i 10 miliona maraka za Skupštinu grada Beograda. Deset miliona maraka uzeo je, prema njenim tvrdnjama, i Nebojša Čović za "zemljište na Slaviji".

– Platila sam zemljište, iskopavanje i uređenje placa i izradu kompletnog projekta za izgradnju, a Čović je, na kraju, raskinuo ugovor sa mnom, zemljište oduzeo, a pare nikada nije vratio – ispričala je Milanovićeva.

Slobodana Miloševića je označila kao tvorca rukovodećeg kadra "Dafiment banke". Bankom su, govorila je, upravljali Borislav Atanacković, Dragan Tomić, bivši direktor "Jugopetrola", Dragan Tomić, bivši direktor "Simpa", Milutin Mrkonjić, Milomir Minić, Nikola Spajić i drugi. Tvrdila je i da je u to vreme i po dva puta dnevno morala da ide na konsultacije u Narodnu banku.

Javno je govorila da nema nijednog političara iz Miloševićevog perioda koji nije preko reda i mimo ugovora podigao novac. Naoružani ljudi su, rekla je, upadali u banku i preteći heklerima i bombama otimali novac. Branislavi Živković, savetnici banke, po rečima Dafine Milanović, vezali su bombu oko vrata i primorali je da iz specijalnog sefa isplati veliku sumu. Moćnici su, rekla je vlasnica "Dafiment banke", uzeli 75 stanova u strogom centru Beograda, sve lokale i garaže kod "Vukovog spomenika", lokale u tržnim centrima u Subotici, Zrenjaninu, kao i hiljade kvadrata poslovnog prostora u Srbiji i Crnoj Gori.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.