Novi požar izbio u okolini Žitorađe

Izvor: Blic, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi požar izbio u okolini Žitorađe

KRUŠUMLIJA - Požar na administrativnoj liniji između Srbije i Kosova ugašen je posle petodnevne borbe vatrogasaca - rekao je juče za „Blic" Predraga Marić, načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije.

Vatrogasne ekipe juče su ugasile i požar koji je u subotu zahvatio tri i po hektara šume na Tari. Međutim, juče ujutru je izbio novi požar u selu Momčilovu u okolini Žitorađe. Vatra je zahvatila oko 50 hektara šume i površina sa niskim rastinjem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Sve vatrogasne ekipe su sada prebačene tamo. Požar se gasi sa svih strana i očekujemo da bude ugašen za nekoliko sati - izjavio je juče Marić i dodao da ljudi i stambeni objekti nisu ugroženi.

Materijlana šteta posle požara u kuršumlijskoj opštini tek će biti procenjena. Požar koji je izbio u atarima sela Tačevca, Raševca i Vukojevca obuhvatio je površinu od oko 500 hektara, od čega je oko 400 hektara šume, uglavnom u državnom vlasništvu. U Tačevcu su izgorele kuće i pomoćni objekti dve porodice, kao i zgrada osnovne škole.

- Na ovom terenu je sasvim izgorela bukova šuma, dok će površine pod hrastovom šumom možda moći da se obnove - izjavio je Nebojša Mihovilović, direktor Šumskog gazdinstva „Toplica" u Kuršumliji.

Tokom jučerašnjeg dana oko pedesetak vatrogasaca, policajaca i radnika „Srbijašume" kontrolisali su stanje na terenu, gde će ostati naredna tri dana.

- Na području Tačevca i Raševca u dužini od oko sedam kilometara i dalje ima panjeva koji tinjaju. Oni lako mogu da prenesu vatru tamo gde je nije bilo i mogu da predstavljaju opasnost od izbijanja novog požara - izjavio je Mile Jovičić, načelnik Odseka za kontrolu rada vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije.

Policija je najavila detaljnu istragu jer se pretpostavlja da je požar podmetnut od strane Albanaca iz sela s druge strane granice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.