Novi napad zagonetnog stvora

Izvor: Politika, 01.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi napad zagonetnog stvora

Nepoznata životinja nastavlja pokolj ovaca, a Salašani i dalje ne znaju šta da čine

Salaš Noćajski – U noćima od utorka do četvrtka u Salašu Noćajskom zaklano je još osam ovaca, a možda i više, jer niko nema pravi uvid. Glasine pristižu u mesnu zajednicu i mesnu kancelariju, kojima ovakva evidencija nije u opisu posla. U dve noći Zoranu Čupiću zaklane su četiri ovce, Žarku Dostaniću stradale su dve i ovan kapitalac, a dve su povređene, dok je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vladanu Nikolajeviću jedna zaklana i jedna povređena. Šef mesne kancelarije Ljuba Radosavljević kaže za „Politiku” da selo još nije zahvatila panika, ali svakako može da se govori o opštoj uznemirenosti.

– Prilikom napada na ovce i koze u martu i aprilu ove godine, ljudi su opisivali životinju napadača kao krupnu, sličnu, recimo, psu rase rotvajler. Sada je opisuju i drukčije, tvrde da je čak nešto manja, jer se u jednu štalu provukla kroz prilično mali otvor i napravila pokolj. Nekima se pričinilo da su videli ne samo jednu veću životinju, već i nešto manju. Uglavnom od opisa nema neke praktične koristi, i ne može se krenuti od jednog do drugog vlasnika pasa da bi se prepoznala krvoločna životinja – kaže Radosavljević. – Neki su spremni da osumnjiče šakala kakvih ima po Mačvi, a drugi kažu da divlja životinja, uz to strvinar, ne ubija iz obesti, već koliko joj je potrebno za hranu. Kad se saberu svedočenja svih petnaestak domaćina kojima su zaklane ovce ili koze, ne može da se izvede pouzdan zaključak.

U martovskim i aprilskim napadima nepoznata životinja u dva noćna pohoda zaklala je u Salašu Noćajskom, nadomak Sremske Mitrovice, 54 ovce i koze. Seka Radosavljević je pred kraj marta poranila da založi vatru ispod kajsija, ugroženih od mraza, kada je na kraju dvorišta, kod štale, ugledala velikog crnog psa širokih grudi. Seka je zagalamila pa je pas pobegao.

– Kad sam prišla štali zatekla sam užasan prizor, dve mlade koze i tri jareta ležali su izgrizeni, u mukama – seća se Seka. – Nema nikakve sumnje da je to učinila životinja koja je pobegla. Nikada nam se tako nešto nije događalo, pa smo i ovog puta ostavili koze nezatvorene. Računali smo da će se zver vratiti, pa je sin sa puškom dežurao nekoliko noći. Ali. ništa se nije pojavilo.

U martovskom krvavom pohodu stradale su ovce i koze kod više Salašana. I tada su neki sumnjičili šakala, ali veterinari koji su lečili povređene ovce i koze i iskusniji lovci tvrdili su da je šakal nejak da bi udavio odraslu ovcu ili kozu. Baš u jeku priča o vrsti, zver je ponovo napala. Još jednom je, uoči Đurđevdana, izabrala štalu Radosavljevića, koji su ovog puta imali više sreće pa su stigli da spasu četiri pridavljene koze. Nisu videli napadača, ali su čuli skokove velike životinje dok je bežala sa imanja.

Uoči Vaskrsa napadnuto je ekonomsko dvorište Nikolajevića, koji su ujutro zatekli udavljenog mladog ovna sa koga je pojeden but. Velika ovca, teška preko sto kilograma, ležala je smrtno izgrizena, a pored nje su u ranama ležala tri jagnjeta.

Svakakve priče šire se po Salašu Noćajskom ali i Sremskoj Mitrovici. Jedna od njih uključuje i mogućnost da ovce kolje životinja savršeno obučena za ubijanje, isprobana u ovdašnjim ilegalnim borilištima pasa. Salašanski lovci pokušaće da je odstrele sa čeke, kod koje će, kažu, kao mamac, da vežu jagnje.

D. Dragičević

[objavljeno: 02/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.