Izvor: B92, 27.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi incident u Kosovskoj Mitrovici

Kosovska Mitrovica -- Jutros je pucano na soliter u severnom delu K. Mitrovice, a građani su održali miting povodom ranjavanja dvojice Srba.

Međutim, za razliku od prethodnog incidenta sada niko nije povređen. Zbog ranjava Maksimovića i Antovića u tom gradu je danas održan protest građana, gde je poručeno da je neophodno uspostaviti jedinstvo Beograda i kosovskih Srba. S druge strane, u Beogradu je potvrđeno da će prva tema pregovora o statusu Kosova u drugoj polovini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << januara biti decentralizacija.

Incident se u severnom delu Kosovske Mitrovice dogodio kada je nepoznata osoba ispalila u noći sa ponedeljka na utorak oko jedan i trideset više hitaca na jednu od zgrada poznatih kao "Tri solitera". Kako je saopštila policija, u tom napadu nema povređenih, a oštećena su tri stana čiji su vlasnici jedan Albanac, jedan Srbin i jedan Bošnjak.

Što se tiče prethodnog incidenta, u kome su ranjeni Dejan Maksimović i Branislav Antović, kosovska policijska služba privela je pet osoba u okviru istrage, ali su oni pušteni kućama.

Prihvaćen predlog Beograda

U međuvremenu je u Beogradu potvrđeno da je izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore Marti Ahtisari prihvatio predlog Beograda da prva tema pregovora sa Prištinom bude decentralizacija vlasti. Član pregovaračkog tima Dušan Bataković precizirao je da će ta tema biti razmatrana na sastanku koji će biti održan krajem januara u Beču: "Istovremeno bih naglasio da je u decentralizaciji veoma važan element i zaštita naše crkvene, odnosno kulturne baštine i dao ona treba da bude deo ukupne decentralizacije, a ne da se razmatra posebno.

Predsednica Koordinacionog Centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić izjavila je da će srpski pregovarački tim u pregovorima braniti Kosovo i Metohiju, po pitanjima decentralizacije, povratka raseljenih, bezbednosnog paketa, statusa religijske i kulturne baštine i statusa: "Što se albanske strane tiče ne mogu vam sa sigurnošću reći šta će ona prihvatiti ili ne, to ćemo videti u samim pregovorima. Mogu da vam kažem svoje iskustvo od oktobarskog sastanka u Rimu, kada su Albanci pričali potpuno opsoletnu priču, zaboravljenu i napuštenu priču o pilot projektima i isntirali na tome, a pilot projekti kao takvi su već bili odbačeni".

Osim toga, savetnik predsednika Srbije i član tima Leon Kojen je izjavio da smatra da ako se postigne saglasnost oko decentraliazcije, sledeći korak bi bio utvrđivanje novih opština sa srpskom većinom. Novih opština bi bilo svuda u pokrajini gde za to postoje uslovi - u severnoj Kosovskoj Mitrovici, na centralnom Kosovu, u Kosovskom Pomoravlju i u Metohiji.

Miting u Kosovskoj Mitrovici

Predhodni incident bio je povod da se u severnom delu Kosovske Mitrovice održi protest. Sa njega je pred oko hiljadu građana poručeno da je neophodno uspostaviti jedinstvo Beograda i kosovskih Srba, kako bi se problemi rešili. Protest koji je organizovalo Srpsko nacionalno veće severnog Kosova održan je pod nazivom - "Protiv albanskog terora i nasilja nad Srbima".

Predstavnik tog veća Vladimir Rakić rekao je da predsednik i premijer Srbije, kao i šef diplomatije imaju jedan zadatak koji im je poveren - očuvanje celovitosti Srbije u njenoj dosadašnjoj teritoriji: "Moramo konačno svi da istupimo jasno i glasno i da kažemo nema nezavisnog Kosova. Mi se borimo za državu Srbiju i ni za kakvu drugu državu, niti ćemo da se borimo, niti ćemo da dozovlimo da se formira na našem prostoru".

Predsednik Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Momir Kasalović rekao je da tvrdnje da je bezbednosti na Kosovu dobra pobijaju incidenti nad srpskim stanovništvom: "U zadnje vreme naslušali smo se silnih izjava raznih visokih predstavnika UNMIK-a i NATO pakta. Kakva je ta bezbednost i samo vidite posle ranjavanja Antovića i Maksimovića. Mogu li da garantuju bezbednost Srbima ili ne. Ako ne mogu ili neće, ima ko hoće. Učiniće to srpska vojska i policija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.