Izvor: Politika, 29.Sep.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac tužilaštva za bolnice i poplavljene

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu doniralo je u humanitarne svrhe više od pet miliona evra dobijenih od počinilaca lakših krivičnih dela

Više od pet miliona evra prikupljeno je i donirano u humanitarne svrhe, odlaganjem krivičnog gonjenja, jer su osumnjičeni, protiv kojih je podneta krivična prijava u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, prihvatili obavezu da uplate određene novčane iznose u korist humanitarnih organizacija, fonda ili javne ustanove. Ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sumi treba pridodati i novac koji je tokom 2014. godine pribavljen na osnovu naredbi o odlaganju krivičnog gonjenja donetih u Drugom i Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, koja su počela sa radom u januaru 2014. godine.

Prema nekim procenama, do sada je na ovaj način u čitavoj Srbiji inkasirano 8,5 miliona evra.

Javna tužilaštva su do 1. jula 2014. godine na osnovu Zakonika o krivičnom postupku imala mogućnost da sama procene kome će biti uplaćen određeni novčani iznos na ovaj način. Izmenama ZKP-a od jula, predviđeno je formiranje komisije koja će odlučivati o tome kome će biti dodeljena novčana sredstva. To je u nadležnosti ministra pravde.

Od maja 2014. godine, novac prikupljen odlaganjem krivičnog gonjenja uplaćuje se isključivo na račun Vlade Republike Srbije otvorenom za pomoć stanovništvu ugroženom u poplavama i od tada do danas uplaćeno je oko 30.000 evra. Račun je otvoren na preporuku Republičkog javnog tužilaštva i Ministarstva pravde, tako da od tada do danas sva javna tužilaštva koriste isključivo taj račun. Svaka od ovih institucija dostavila nam je na zahtev „Politike” izveštaj o tome kako je ovaj novac potrošen, što je i bila obaveza predviđena protokolima o saradnji”, kaže za „Politiku” Ljubivoje Đorđević, vršilac funkcije javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Načelo oportuniteta, koje suštinski predstavlja uslovno odlaganje krivičnog gonjenja dok osumnjičeni ne ispuni jednu ili više obaveza propisanih zakonom koje mu tužilac nalaže, u krivično zakonodavstvo uvedeno je 2001. godine, ali je do 2010. godine primenjen u svega nekoliko stotina slučajeva.

Od 2010. godine Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odložilo je krivično gonjenje prema oko 16.000 osumnjičenih. Oni koji su ispunili dogovor o oportunitetu ne prolaze kroz kaznenu evidenciju, za razliku od onih sa kojima je zaključen u javnosti dosta pominjani sporazum o priznanju krivičnog dela, koji za posledicu ima osuđujuću presudu.

„Za lakša krivična dela minimum je 40.000 dinara, a za teža 80.000 dinara. Izmenama zakona je predviđeno formiranje komisije Vlade RS koja će odlučivati u slučajevima kada neko aplicira za donaciju.

– Doskora, svako javno tužilaštvo je moglo da zaključi protokol, a mi smo u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu razmotrili zahteve i izabrali pomenute institucije”, kaže tužilac Đorđević.

On navodi da je kriterijum bio humanitarni karakter donacija i da su u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu smatrali da je najneophodnije da se pomogne dečijim bolnicama i porodilištima zbog stanja u kakvom su bili.

„Smatram da su svi podaci dostupni javnosti, jer u tužilaštvu postoje izveštaji o utrošenom novcu u humanitarne svrhe, a što može i da se proveri u institucijama sa kojima smo zaključili protokole o saradnji”, navodi naš sagovornik.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je od 1. januara, otkada je osnovano, zaključilo protokole o uplati novca na tekuće račune Urgentne kardiologije Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, Udruženja distrofičara, kao i sa Centrom za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

„U predmetima u kojima su ispunjeni zakonski uslovi, svaki zamenik javnog tužioca u zavisnosti od vrste i težine krivičnog dela i ličnosti učinioca procenjuje visinu novčanog iznosa, kao i ustanovu u čiju korist će biti uplaćen novčani iznos, a osumnjičeni novac uplaćuju direktno na tekuće račune pomenutih ustanova. Od 19. maja ove godine svim osumnjičenima se nalaže da uplaćuju novac isključivo na račun Vlade Republike Srbije, a u cilju otklanjanja posledica poplava”, rečeno je za „Politiku” u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, koje je kao i Drugo, osnovano 1. januara 2014. godine, nije zaključivalo posebne protokole, već je nastavilo saradnju sa Sekretarijatom sa zdravstvo na osnovu protokola koje je zaključilo Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, a od 19. maja ove godine sav novac se uplaćuju na račun Vlade Republike Srbije otvorenom za pomoć poplavljenom stanovništvu.

-------------------------------------------------------------

Urgentnom centru – milion i po evra

Na osnovu odluka o odlaganju krivičnog gonjenja donetih u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu osumnjičeni su od 1. januara 2010. godine do danas uplatili više od pet miliona evra. Gradskom Sekretarijatu za zdravstvo uplaćeno je 3.400.000 evra,  70.000 evra uplaćeno je u okviru akcije Fonda B 92, „Bitka za bebe” i „Bitka za porodilišta”, Udruženju za pomoć osobama sa Daunovim sindromom u Srbiji donirano je oko 35.000 evra, a Urgentnom centru oko 1.500.000 evra.Antrfile2

-------------------------------------------------------------

Ko može da sklopi nagodbu

Oportunitet se primenjuje, pored ostalog, kod krivičnih dela vezanih za ugrožavanje javnog saobraćaja, gde učinioci nisu bili pod uticajem alkohola, niti je bilo prolaska na crveno svetlo, gde je došlo do lakših povreda, kod neovlašćene potrošnje električne energije, kod nedavanja izdržavanja, građenja bez građevinske dozvole, poreske utaje, neovlašćenog držanja marihuane za sopstvenu upotrebu i slično. Uplate su od 30.000 dinara pa do više miliona dinara.

Na ovaj način, kao i primenom instituta sporazuma o priznanju krivičnog dela rešava se 30 do 40 odsto svih predmeta, sudovi se rasterećuju, i ujedno se smanjuju troškovi krivičnog postupka.

U Sjedinjenim Američkim Državama na ovaj način rešava se 90 odsto predmeta.

Dorotea Čarnić

objavljeno: 29.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.