Izvor: B92, 27.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova hapšenja u akciji "Indeks"

Kragujevac -- Policija sinoć uhapsila još pet osoba iz Kragujevca i Požarevca u vezi s korupcijom na fakultetima.

Za uhapšene se sumnja da su posredovali između profesora i studenata Pravnog fakulteta u Kragujevcu pri davanju mita. Posle informativnog razgovora, dvoje privedenih je oslobođeno, a policija je zadržala Rajka Ćosovića i Miroslava Galjaka iz Kragujevca.

Kako B92 nezvanično saznaje iz pouzdanih izvora, Galjak je bivši vozač jednog profesora Ekonomskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fakulteta u Kragujevcu, a Ćosović direktor jedne kragujevačke firme. U toj grupi priveden je i inspektor Policijske uprave iz Požarevca, a svi će s krivičnom prijavom biti privedeni na saslušanje istražnom sudiji Okružnog suda u Smederevu.

U policijskoj akciji Indeks do sada je uhapšeno 16 osoba, koje se sumnjiče da su primale ili posredovale u davanju mita.

Inspektori MUP-a Srbije proverom dosijea svih redovnih i vanrednih studenata i postdiplomaca nastavljaju istragu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Senat predlaže mere protiv korupcije

Senat Univerziteta u Kragujevcu uputio je danas svim dekanima fakulteta predlog mera za suzbijanje korupcije na tom univerzitetu. Senat je predložio da fakulteti formiraju komisije za nezavisnu reviziju poslovanja studentskih službi i sprovedu disciplinske postupke i raskinu radne odnose s nastavnicima za koje se dokaže da su učestvovali u korupciji.

Predloženo je i organizovanje pismenog polaganja ispita s komisijskim ocenjivanjem i tonsko i video snimanje toka ispita tamo gde je to moguće.

Fakulteti bi trebalo i da sprovode ankete o tome da li studenti dolaze u dodir s korupcijom, a Senat nije usvojio predlog da se sve prijave o korupciji prosleđuju nadležnim službama Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Na sednici Senata nije usvojen ni predlog da nastavnike i saradnike

fakulteta za koje se sumnja da su korumpirani, nezavisne detektivske agencije podvrgnu "testu integriteta" ni da se studentima omogući da na sajtu fakulteta iznose iskustva o korupciji.

Umesto toga, Senat je preporučio da se na fakultetima postave kutije u koje će studenti ubacivati pismene prijave slučajeva korupcije, a predloženi su i redovni sastanci dekana sa studentima.

Senat nije usvojio predlog da javnim usmenim polaganjima ispita, pored ispitivača prisustvuje još jedan nastavnik.

Svi fakulteti trebalo bi i da usvoje programe antikorupcijskog delovanja, preporučio je Senat.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.