Nov način pakovanja i obeležavanje jaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nov način pakovanja i obeležavanje jaja

Svako upakovano jaje mora da bude obeleženo u skladu sa pravilnikom o kvalitetu, čija je primena počela 1. januara. Pravilnik je donet lane u februaru, ali je primena odložena za početak ove godine, kako bi se proizvođačima omogućilo da nabave mašine za obeležavanje jaja.

Svako jaje od 1. januara mora da ima broj proizvođača i broj uzgoja. Ona koja su upakovana i kupuju se u marketima, prema pravilniku moraju imati i deklaraciju , koja pokazuje datum pakovanja, klasu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jaja i težinsku grupu, rok trajanja, trgovačko ime ili oznaku, kao i način uzgoja koka nosilja. Kupci su, kako nam se čini, upoznati sa novim pravilima i podržavaju ih.

Prema novom pravilniku, jaja koja se prodaju na pijacama nosiće naziv "neupakovana jaja", a proizvođači će moći na tezgama da prodaju samo jaja A klase. Za primenu novog pravilnika Dušica Popržen pripremila se još u oktobru, kada je na njenu farmu iz Holandije stigla mašina za obeležavanje jaja. Kako kaže, iako je kupovina mašine dodatno ulaganje, primena novog pravilnika daje dodatnu sigurnost i potrošačima i proizvođačima. Oznake na jajima, smatra ona, garantovaće kvalitet.

Obavezu obeležavanja imaju svi koji stavljaju jaja u promet, kažu u veterinarskoj inspekciji. Gostujući u našem Jutarnjem programu, inspektorka Olivera Ivkov objasnila je da novi pravilnik predviđa samo dve klase jaja.

"Ovim novim pravilnikom je predviđeno da postoje samo dve klase i to klasa A, takva jaja se još zovu sveža jaja, takva jedino jaja mogu da idu u promet, ona ispunjavaju određene kriterijume koji su tim pravilnikom propisane, i klasa B to će biti jaja koja će ići isključivo za industrijsku namenu u prehrambene i neprehrambene svrhe" izjavila je Olivera Ivkov, veterinarska inspektorka.

Kako je istakla, svaka slovna i brojna oznaka na jajetu ili pakovanju, mora biti jasno naznačena, a proizvođači će morati da poštuju novi pravilnik, jer im u suprotnom slede inspekcijski nadzor i kazne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.