Izvor: Politika, 27.Nov.2014, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notari smanjili troškove sudova

Javni beležnici odbacuju optužbe da je državni budžet oštećen svakog meseca od kada su oni preuzeli naplatu sudskih taksa, navodeći da neki sudovi beleže porast a neki smanjenje od ovih prihoda

Javnobeležnička komora odbacuje tvrdnje advokata da je srpski budžet svakog meseca oštećen za 39 miliona dinara, od kada je ta branša preuzela naplatu sudskih taksa. Dosadašnji podaci pokazuju da javni beležnik u Srbiji zarađuje prosečno između 160.000 i 170.000 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Prema podacima koje smo dobili od Ane Sekulić-Pribićević, portparola Javnobeležničke komore, javni beležnici plaćaju 20 odsto PDV, kao i 30 odsto neoporezovanog iznosa koji ide u sudski budžet i koji predstavlja izgubljenu razliku u taksama.

„Na sve to treba dodati da su javni beležnici preuzeli deo poslova koji je radio sud, pa su time smanjeni troškovi suda za plaćanje zaposlenih, za prostor kao i drugi troškovi poslovanja. Jasno je da tvrdnje da javni beležnici oštećuju budžet nisu tačne”, kaže naša sagovornica.

Javnobeležnička komora tražila je od Ministarstva pravde podatke o sredstvima za takse iz kojih se vidi da je u nekim sudovima došlo do povećanja naplata taksa, dok je u drugim došlo do smanjenja.

„Treba imati u vidu da se ovi podaci ne odnose samo na overe, već i na takse koje se naplaćuju u izvršnom, parničnom i vanparničnom postupku. Da bi se upoređivali podaci, treba da se ispita struktura taksa, odnosno na kojim pozicijama je došlo do povećanja ili smanjenja, jer nisu sve overe u nadležnosti javnih beležnika, već neke rade i dalje sudovi, a neke nemaju nikakve veze sa radom beležnika kao što su na primer takse u privrednim sudovima, kod kojih se vidi drastičan pad.

Ana Sekulić-Pribićević navodi podatak da je Privredni sud u Beogradu, koji nema nikakve veze sa radom beležnika, naplatio 60 miliona dinara manje taksa u oktobru u odnosu na oktobar prošle godine. To pokazuje da su razlozi smanjenja naplate na nekoj drugoj strani, a notari smatraju da tome doprinosi i štrajk advokata.

Naša sagovornica kaže da je cilj uvođenja notara efikasniji i sigurniji pravni sistem, kao i usklađivanje sa zakonodavstvom EU i to ne može da se svede samo na novac, kao što pokušavaju advokati kojima smeta uvođenje ove profesije.

„Ako se već pominje novac, treba reći da su javni beležnici u septembru ostvarili bruto promet od 84 miliona dinara. Od tog iznosa beležnici su platili PDV od 20 odsto, koji je za septembar iznosio 16,8 miliona dinara, kao i ostale poreze i doprinose na plate zaposlenih u iznosu od 6,9 miliona dinara. Kada oduzmemo od 84 miliona PDV i druge poreze i doprinose, ostaje 60,3 miliona dinara. Kada 60,3 miliona podelimo sa 93, koliko trenutno ima beležnika, dobijamo podatak da je po kancelariji u proseku za septembar bilo u prometu 648.000 dinara”, kaže Ana Sekulić-Pribićević.

Trenutno u Srbiji u javnobeležničkim kancelarijama radi ukupno 310 zaposlenih, odnosno u proseku više od tri zaposlena po kancelariji. Prosečna zarada notara je između 160.000 i 170.000 dinara. Toliko se, prema rečima naše sagovornice, dobija kada se uzme mesečni prosek prometa od 648.000 dinara i od toga oduzmu neto zarade za tri zaposlena, troškovi zakupa poslovnog prostora, kancelarijski materijal, troškovi u vezi sa održavanjem poslovnog prostora, knjigovodstva, komunalije i drugo. Ona ističe da su prema izmenama Zakona o javnom beležništvu, notari dužni da uplaćuju i 30 odsto neoporezovanog dela prihoda u pravosudni budžet.

„Važno je dodati da je uvođenjem javnog beležništva povećana kontrola. Budžet je ranije mogao da bude oštećen, pošto sud nije bio obavezan da procenjuje da li je, recimo, u ugovoru o kupoprodaji nepokretnosti bila navedena realna, tržišna cena. Bilo je moguće da se u ugovoru navede umanjena vrednost i na taj način smanje takse za overu ugovora, čime se nanosila šteta državi. Sada to više nije izvodljivo, jer je beležnik dužan da to proveri”, navodi Ana Sekulić-Pribićević i dodaje da je do uvođenja javnih beležnika bilo mogućnosti za ilegalne tokove novca, što je takođe značilo manje novca u budžetu.

--------------------------------------------------------------

Raste porez od notara

Prema podacima iz Poreske službe, notari su u septembru na ime PDV-a uplatili 463.579 dinara, u oktobru oko 16,43 miliona, a u novembru 28,94 miliona dinara. Uz ostale račune javnih prihoda, od javnih beležnika je u ova tri meseca naplaćeno 61,06 miliona dinara.

D. Čarnić

objavljeno: 27.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.