Izvor: B92, 23.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nivo vode u Jaši Tomić stagnira

Jaša Tomić, Alibunar, Bela Crkva -- Nivo vode u poplavljenom području Banata ne raste, a ugroženi stanovnici se plaše epidemije i traže pomoć u hrani.

Situacija u poplavljenom selu Jaša Tomić i dalje je dramatična. Nivo vode samo neznatno je opao i sve više kuća ruši se pod pritiskom izlivenog Tamiša. Obližnja sela još uvek su ugrožena, ali za sada nema opasnosti da se poplave prošire, jer je vojska ojačala zaštitne bedeme.

Žestoke borbe protiv poplave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodili su poslednjih dana pripadnici Vojske Srbije i Crne Gore na poljima oko sela Jaša Tomić. Vodu iz reke Tamiš, ipak nije bilo moguće zaustaviti. Oni su, međutim, uspeli da evakuišu svo stanovništvo i zato nijedan čovek nije nastradao. Selo je obišao i ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić, koji je najavio dodatnu pomoć vojske: "Ne treba da tražimo nikakvu dodatnu pomoć i posebna sredstva. Vojska stoji na raspolaganju, radi ono što mora da radi i ono što narod očekuje od nje. Mi ćemo ovde biti do kraja."

Meštani su tražili od ministra da im Vojska obezbedi radio vezu ili telefonsku liniju, kako bi mogli da komuniciraju sa Crvenim krstom i glavnim kriznim štabom u obližnjem Sečnju. "Voda je u toku noći počela da opada i opala je za oko pet centimetara. Međutim, situacija je teška. Hrane imamo, trenutno, ali su potrebe i dalje velike, pošto će voda sigurno još dugo biti tamo i sporo će se povlačiti", rekao je jedan meštanin sela Jaša Tomić.

Ministar odbrane najavio je da će vojska, kada se poplava povuče, učestvovati u izgradnji novih i ojačavanju starih bedema uz Tamiš. Za to, po njegovim rečima, već godinama postoje gotovi planovi, čak se zna i koliko bi to koštalo. "Mogu da vam kažem da je ta cena višestruko manja od štete koja je sada ovde naneta i koju ne možemo još da procenimo, jer tek kada se voda povuče znaćemo o čemu se radi", kazao je on.

Čak i kada se voda povuče stanovnici mesta Jaša Tomić neće moći da se vrate u svoje domove, jer će čitavo područje biti zatvoreno dok se teren ne očisti od ostataka utopljenih životinja i dok se ne otkloni svaka mogućnost da dođe do zaraze.

O tom pitanju oglasio se i pokrajinski sekretar za zdravstvo Miloš Lučić, koji je izjavio da opasnost od epidemija postoji, ali da su neophodna sredstva da bi se sprečio svaki oblik epidemije. Prema njegovim rečima, ukoliko se neka vrsta epidemije i pojavi, ekipe su spremne da brzo reaguju.

Stanovništvu poplavljenih sela potrebna pomoć

Ugrožena sela obišao je i dopisnik B92 Dragan Gmizić, koji javlja da je oko 85 odsto sela Jaša Tomić poplavljeno. Deo stanovništva je izmešten u okolna sela, a potrebni su im hrana, voda, garderoba i lekovi. Krizni štab koji je formiran apeluje na sve, i najviše državne zvaničnike, medije i građane, da pomognu, ako mogu, da se poboljša trenutna situacija.

Inače, tokom pre podneva u selu Jaša Tomić su napravili na nekoliko mesta odvode, kako bi zaustavili oticanje vode. Ta akcija je veoma rizična, jer je njom planirano da voda otekne u reku pošto je selo na višem položaju. To je za sada imalo rezultata, odnosno podaci govore da voda stagnira i da je u blagom opadanju. Međutim, problem nastaje ukoliko Tamiš ponovo počne da nadolazi, a tu informaciju za sada niko ne saopštava. Krizni štab je objavio i broj telefona na koji se mogu javiti svi koji žele da pomognu, a on je 023 841 250.

Odgovornost?

Istovremeno, u južnom Banatu, u opštini Alibunar, upozoravaju na veliku opasnost od izlivanja kanala Dunav-Tisa-Dunav, a iz opštine Bela Crkva da je reka Karaš poplavila nekoliko hiljada hektara zemlje. Posle potapanja sela Međa i Jaša Tomić zbog izlivanja Tamiša, prvo sledeće mesto na udaru je Krajišnik u opštini Sečanj. Reka Brzava u Rumuniji probila je nasip i preko njiva se sa višeg terena sliva u opštinu Plandište. U opštinama Sečanj, Žitište i Plandište proglašeno je stanje elemetarne nepogode.

Istovremeno, predsednik opštine Sečanj Predrag Milošević kaže da neko mora da snosi odgovornost jer se još 16. aprila znalo da stiže veliki talas Tamiša, a do 20. aprila ništa nije urađeno na pravljenju bedema. Direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" Branislav Radanović takođe smatra da su poplave u Banatu mogle biti znatno manje da su na vreme ozbiljno shvaćena upozorenja, u februaru i martu, i dodaje da je Rumunija pravovremeno izveštavala nadležne u Srbiji o dešavanjima u slivu Tamiša. "U Rumuniji čitavo more pokušava da pređe na našu stranu", kaže Radanović i dodaje da već više godina postoji projekat zaštite područja srednjeg Banata od poplava, vredan 300 miliona dinara, ali da ništa po tom projektu nije urađeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.