Izvor: Politika, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nit′ je "Kofer" nit′ je EPS

Dejan Svilar ispitivan o sasvim trećem slučaju. – Tužilac koji je 2003. godine tražio obaveštenja o poslovima EPS-a kaže da mu je zabranjeno da o tome govori Dejan Svilar, smenjeni zamenik načelnika Prvog odeljenja beogradske policije, tokom ispitivanja u Generalnom inspektoratu MUP-a nije govorio o aferi "Kofer" a ni o podnošenju krivičnih prijava protiv četvorice rukovodilaca EPS-a, već je ispitivan zbog sumnje da je 1999. godine zloupotrebio službeni položaj, rekao je juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "Politici" njegov advokat Goran Petronijević.

– Reč je o slučaju iz 1999. godine kada su pripadnici beogradske policije od osobe koja je bila okrivljena za prevare oduzeli 810 nemačkih maraka, a inspektor Svilar taj novac nekoliko godina kasnije vratio jednom od oštećenih – tvrdi advokat Petronijević. – Postupak je bio vođen pred beogradskim Četvrtim opštinskim sudom, a okrivljeni je tokom suđenja umro. Zbog toga je protiv njega 2004. godine postupak pravnosnažno obustavljen. U predmetu je bilo više oštećenih, pa se zloupotreba položaja može tražiti samo u činjenici da je Svilar povlastio jednog oštećenog i naložio da mu se vrati novac, a to nije uradio i u slučaju drugih oštećenih. Ako se ima u vidu da je inspektor Svilar mogao da stupi u kontakt samo sa jednim oštećenim, a da druge nije mogao da pronađe, onda je i ova činjenica sporna.

Advokat Petronijević ne veruje da je reč o slučajnom spletu okolnosti da je nedavno podneta krivična prijava protiv četvorice rukovodilaca EPS-a , na kojoj je Svilar radio, a da je on zatim odlukom ministra policije premešten na niže radno mesto, a potom i pozvan na informativni razgovor u Generalni inspektorat.

Prvo odeljenje beogradske policije, u kojem je Svilar pre smene radio kao zamenik nečelnika, podnelo je 25. jula krivičnu prijavu protiv četvorice bivših rukovodilaca EPS-a, kojom ih tereti za sklapanje štetnih ugovora sa kompanijom "Enerdži fajnensing tim" (EFT) čiji je vlasnik Vuk Hamović i "Interfejs" Vojina Lazarevića. Prijava je podneta protiv Ljubomira Gerića, bivšeg generalnog direktora EPS-a, Vladimira Marjanovića, bivšeg direktora Direkcije za upravljanje "Elektroenergetskog sistema" u EPS-u, Dragana Vignjevića, bivšeg glavnog dispečera EPS-a i Danice Vuković, bivšeg direktora Direkcije za promet trgovinskog i deviznog poslovanja EPS-a.

Policija je utvrdila da su osumnjičeni u periodu od 2001. do 2004. godine, u spoljnotrgovinskom poslu, ugovorenom sa EFT-om i "Interfejsom" na štetu EPS-a, ovim partnerima pribavili protivpravnu imovinsku korist od 12.793.365 dolara ili 834.720.196 dinara i tako državni budžet oštetili za 143.516.395 dinara.

Iako je krivična prijava protiv četvorice osumnjičenih stigla u Okružno javno tužilaštvo samo nekoliko dana posle njenog podnošenja, zahtev za sprovođenje istrage još nije podnet. Prema rečima Snežane Radojičić, zamenika okružnog javnog tužioca, prijava je data na razmatranja.

– Predmet je izuzetno složen i obiman i to je jedini razlog što odluka o eventualnom podnošenju zahteva za sprovođenje istrage još nije doneta. Predmet se nalazi na razmatranju i ne verujem da će odluka biti doneta do kraja nedelje. Tužilac nema zakonom određen rok u kojem mora da donese odluku o zahtevu za pokretanje istrage – objašnjava Snežana Radojičić.

Prema saznanjima "Politike", zamenik okružnog javnog tužioca Ljubivoje Đorđević je još u novembru 2003. godine zatražio od MUP-a Srbije da prikupi takozvana potrebna obaveštenja o poslovima EPS-a, na osnovu izveštaja Anketnog odbora Skupštine Srbije, kao i da je 2004. godine poslao dopis kojim od policije traži dodatne informacije. Tužilac Đorđević nam je juče, međutim, rekao da o ovom predmetu ne može da govori, uz objašnjenje da tako nalaže Republičko javno tužilaštvo.

M. Derikonjić

[objavljeno: 09.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.