Nisam kriv, podižem krivične prijave

Izvor: S media, 03.Jun.2010, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisam kriv, podižem krivične prijave

Sitauacija u Obrenovcu se znatno pogoršala, i to na tri mesta Poljane, Draževac i Konatice, a 135 objekata je ugroženo vodom, saznaje S media portal.

Tokom celog dana sektor za vanredne situacije u saradnji sa vatrogasnom službom i lokalnom samoupravom rade sve kako bi pomogli ljudima, odnosno da se što pre evakuišu i da im se dopremi hrana, voda i lekovi, a sve ostalo je praktično nemoguće učiniti, kaže S media portal Načelnik Uprave za vatrogasno - spasilačke >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << jedinice sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić.

Prema njegovim rečima nisu samo objekti ugroženi, oko 2.000 hektara oranice je pod vodom, a dodatni je problem što voda ne može da se ispumpava.

Situacija na Ubu je stabilizovana i više nema dejstva, situacija je osigurana jer je kanalizacija očišćena i čim se to uradilo voda je krenula da se povlači.

U svim ostalim delovima se polako normalizuje situacija, ali ima i dalje dosta vode na oranicama i polijima i trebaće dosta vremena da se ta voda ne povuče, kaže Nikolić.

Što se tiče proglašavanja odbrane od poplava u Beogradu, prema rečima Nikolića, ta situacija se verovatno odnosi na Obrenovac.

Ranije danas Nikolić je s media portal rekao da je druga od kritičnih tačaka reka Jadar, kod Loznice, gde se voda preliva preko nasipa. Na taj način je ugroženo još 7 objekata. Tri osobe su evakuisane, ostali nisu hteli da napuste svoja domaćinstva. Visina vode dostigla je nivo od 30 do 50 cm.

“Pozitivno je to što voda u Jadru od ranih jutarnjih časova ima tendenciju opadanja”, optimističan je načelnik Nikolić.

Kod Kraljeva, u selu Obrva, gde je bilo kritično, vode je ostalo još samo po dvoristima i ona se uglavnom povlaci.

Prema njegovim rečima u ostalim delovima Srbije situacija se normalizuje. [/b]



“Što se tiče kompletne situacije, mi se nadamo, bar prema najavama hidrometeorologa, da u naredna dva dana neće biti većih kiša i da će se sve reke vratiti u svoje tokove i korita. Da dodam, da reka Sava narednih dana ima tenedenciju rasta, ali ne očekujemo njeno izlivanje iz korita, niti neke probleme za okolno stanovništvo”, rekao je Nikolić za S media portal.




Dačić:Jedinice MUP-a spremne da pomognu


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić danas je obišao poplavljena područja u obrenovačkoj opštini i istakao da će pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica tu ostati dok god bude potrebna pomoć ljudima ugroženim poplavama.

Dačić je prilikom obilaska sela Poljane ocenio da je neophodno formirati katalog "crnih tačaka" u Srbiji na kojima može doći do bilo koje elementarne neopogode kako bi se pravovremeno reagovalo.

On je naglasio da je trenutno najvažnije da budu spaseni ljudski životi i da se obeznedi pomoć u hrani i lekovima onima koji su najugroženiji.

"Naše jedinice će ostati u Poljanama sve dok postoji potreba i iako se u naredna dva dana očekuje smanjenje vodotoka, moramo biti na oprezu", rekao je Dačić.

On je napomenuo da je ranije danas na sednici Vlade Srbije doneta odluku da odredjenim sredstvima pomogne stanovništvu najugroženijem poplavama. Ukazao je, takodje, na značaj novog Zakona o vanrednim situacijama kojim se reguliše šta je čija nadležnost u slučaju elementarnih nepogoda.

Dačić je naveo da zadatak Sektora za vanredne situacije nije da gradi nasipe i čisti kanale već da spasava ljude i imovinu.

Dačić i Marić izrazili su zadovoljstvo saradnjom sa opštinom Obrenovac u saniranju posledica poplave i pružanju pomoći stanovništvu.



U Loznici i dalje vanredno stanje




Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović izjavio je za S media portal da su u Loznici još uvek na snazi vanredne mere odbrane od poplava, ali da je najvažnije da nisu ugroženi ljudski životi.


Prema njegovim rečima, trenutno je na području tog grada poplavljeno oko 1700 hektara, potopljeno je oko 100 domaćinstava, a voda je ušla u oko 20 kuća. Za sada je evakuisano oko 10 članova domaćinstava.

"Udarni talas je još uvek u gornjem slivu reke Jadar, pa je u ranim jutarnjim časovima došlo do probijanja nasipa, tako da je još uvek vrlo izražen nivo voda", kaže Petrović.

Kako je gradonačelnik Loznice rekao za S media portal najugroženiji gradjani čija su domaćinstva i kuće poplavljeni dobiće pomoć od opštine.



"Nama je već na terenu komisija koja procenjuje štetu, ali s obzirom je materijalna šteta ogromna najverovatnije ćemo pomoć morati da tražimo i od Vlader Republike Srbije", rekao je Petrović.




Ljajić posetio poplavljena područja u opštini Ub


Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić posetio je danas opštinu Ub, koja je u poplavama pretrpela najveće štete u valjevskom kraju i najavio trajno rešenje za zaštitu teritorije ove opštine od poplava.

Ljajić je rekao da su opštine Ub i Osečina najugroženije od poplava koje su ovih dana zadesile Srbiju.

Trajno rešenje za zaštitu njihove teritorije od poplava biće regulacija reke Tamnave, na čemu bi radovi trebalo da počnu polovinom ove godine, precizirao je on.

Ministar za rad i socijalnu politiku je posle obilaska poplavljenog terena, posebno naselja Talovi gde živi 120 porodica uglavnom Roma, rekao da se uverio u razmere katastrofe koja je zadesila opštinu Ub.

Ljajić je posetio i romsku porodicu Bogoljuba Paunovića iz sela Sovljaka, u kojoj sa roditeljima živi troje maloletne dece.

On je obećao da će Vlada Srbije preduzeti mere da pomogne toj opštini u saniranju šteta od poplava iz budžetskih rezervi.

Načelnik Opštinskog štaba za borbu protiv elementarnih nepogoda Branislav Sarić obavestio je ministra Ljajića da su Ub juče zahvatile do sada najveće poplave, da je palo čak 180 litara vodenog taloga po kvadratnom metru, a vodostaj reke Ub dostigao nezapamćen nivo od 450 santimetara.

Poplavljeno je više od 5.000 hektara sa pšenicom i kukuruzom i plastenika, a pretila je opasnost da se pod vodom nadje 500 stambenih zgrada. Pod vodom je i 500 seoskih bunara u kojima voda više nije za piće.

Da bi se izbegla katastrofa, odlukom štaba koji je proglasio vanredne mere na ovoj teritoriji, probijeno je korito reke Ub iznad samog Uba, pa je u jezero i ribnjak u selu Dokmir ispušteno više od 1,5 milion kubnih litara vode, a slično je uradjeno i probijanjem nasipa u selu Šarbane i drugim, pa je tako smanjen nivo vode.

Pod vodom se i dalje nalazi 21 selo i varošica Ub, a najteža je situacija u naselju Talovi i Sovljaku, gde se pod vodom nalazi 100 kuća u koje se voda ulila pa se preduzimaju mere evakuacije.

Pošto vodostaj reka trenutno stagnira preduzimaju se sve mere da se pomogne ugroženim domaćinstvima u dopremanju vode za piće, namirnica i pružanja lekarske pomoći.

Štabu za borbu protiv elementarnih nepogoda Uba pritekli su u pomoć i pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva policije, "Srbijavode" i sva javna preduzeća, kako bi se pomoglo gradjanima, pre svega u dezinfekciji poplavljenih područja i sprečavanju eventualne epidemije.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Davinić: Dinkić je glavni krivac

Izvor: B92, 03.Jun.2010

Beograd -- Moja briga je da dokažem da je ministar ekonomije Mlađan Dinkić glavni krivac za aferu Satelit, kaže bivši ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić...On je rekao da je protiv tadašnjeg ministra finansija Mlađana Dinkića, profesora Stevana Lilića i ministarke Verice Kalanović...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.