Niš: Pare s kartica skidaju “skimerom”!

Izvor: Vesti-online.com, 07.Mar.2012, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Pare s kartica skidaju “skimerom”!

Aparat za skidanje podataka s platnih kartica, poznatiji kao “skimer”, otkriven je na bankomatu Sosiete Ženeral banke na Trgu Kralja Milana u Nišu.

Uređaj su pronašli radnici banke nakon više prijava njihovih klijenata da im se kartice zaglavljuju u bankomatu. Ovo je prvi slučaj da se ovaj uređaj, koji se smatra poslednjim dostignućem u hakerisanju poverljivih podataka, pronađe u Nišu.

Nebojša Petković, rukovodilac odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << PU Niš, kaže da je nesumnjivo da tvorac aparata ima odlična tehnička znanja.

- Očigledno je da je reč o ručno pravljenom uređaju, opremljenom elektronikom koja omogućava otkrivanje podataka s kartica. Taj uređaj se stavlja na deo bankomata gde se kartica uvlači radi očitavanja i skida kodove koje njihovom vlasniku omogućavaju pristup računu – kaže Petković.

Policija upozorava građane da obrate pažnju za slučaj da primete bilo šta sumnjivo na bankomatima.

- Ukoliko primete neke delove za koje smatraju da ne treba na njima da budu, treba da odustanu od korišćenja kartice. Takođe, treba da budu sumnjičavi i ukoliko se dogodi i da im se kartica zaglavljuje u bankomatu. Baš to se desilo klijentima Sosiete Ženeral banke, koji su prijavili ovaj slučaj – objašnjava Petković.

Policija navodi da niko od korisnika bankomata na kojem je bio “skimer” nije oštećen, jer njegov vlasnik nije stigao da ga skine i zloupotrebi podatke. Za sada još nema informacija o identitetu osobe koja je pokušala da na ovaj način izvedu pljačku.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.