Nikezić: Šta sam mogao da uradim

Izvor: B92, 11.Avg.2012, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikezić: Šta sam mogao da uradim

Beograd -- Zvonimir Nikezić kaže da je sumnjao u nezakonite radnje u Agrobanci, ali bez dokaza i samo na osnovu sumnji nije mogao da se obrati nadležnim državnim službama.

"Ne mogu na bazi jednog dokaza da se obraćam nekome. Da sam dobio izveštaj i da sam video da nema da ima nezakonitih radnji, mogao bih to da dostavim nadležnim organima. Ovako sam samo imao sumnju. Ne mogu međunarodnom revizoru da ne verujem ako je rekao da je sve u redu", rekao je Nikezić, vlasnik konsultantske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuće "Ces Mekon".

Njegovo ime isplivalo je na videlo u aferi oko Agrobanke, koja je imala gubitak od čak 300 miliona evra. Nikezić je napustio funkciju člana Upravnog odbora ove banke samo nekoliko meseci pre nego što je Narodna banka Srbije u nju uvela prinudnu upravu.

Odmah se posumnjalo da je Nikeziću da se skloni iz Agrobanke dojavio sin Dušan, koji je tada bio državni sekretar u Ministarstvu finansija. U javnosti se već spekuliše da je stariji Nikezić tako uspeo da izbegne doživotnu zabranu rada u UO bilo koje banke, što bi bilo nezamislivo za ovog poznatog privrednika i konsultanta.

Nikezić, međutim, odbacuje navode da je iz UO otišao jer ga je na to upozorio sin Dušan.

"Ja imam 66 godina i šta mi i dalje treba da i dalje budem neki direktor negde? Pa, ja sam penzioner i nemam ja ambicije da pravim neku javnu karijeru", ističe Nikezić.

On navodi da je napustio UO jer nije bio saglasan s politikom banke.

"Doveo sam u pitanje regularnost postupka preuzimanja imovine u vrednosti od oko 25 miliona evra na ime ispunjenja duga od strane dve velika dužnika. Nije mi bila realna ta vrednost imovine. To sam i rekao na sednici UO u aprilu 2011. i traži osam od IO da napiše kompletan izveštaj, koji nikada nisam dobio. Tada sam i tražio da se ubudiće, prilikom zahteva za kredit, traži više informacija o dužniku. Kada sam pokrenuo to pitanje, predsednik IO mi je rekao da je njemu jako neprijatna moja diskusija, jer su revizor i NBS dali pozitivnu ocenu, a kada je stigao izveštaj kontole NBS, video sam da su imali istu primedbu. Tada sam sebi dao za pravo da odem. Pa, neću ja da budem remetilački faktor, šta će mi to?", navodi Nikezić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.