Nijedna strana neće biti proglašena krivom

Izvor: RTS, 26.Feb.2014, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nijedna strana neće biti proglašena krivom"

Pred Međunarodnim sudom pravde ni Srbija ni Hrvatska neće biti proglašene krivom, tvrdi profesor Tibor Varadi. Nije moguće osuditi nekoga za genocid ako je delo učinjeno pre stupanja na snagu Konvencije o genocidu 1951, objašnjava Varadi. Značajno je i to što pred Haškim tribunalom niko nije ni optužen, a kamoli osuđen za genocid u Hrvatskoj, ističe ugledni pravnik.

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ocenio je povodom međusobnih tužbi Srbije i Hrvatske za genocid >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu da nijedna strana neće biti proglašena krivom.

Varadi je rekao da, ako nijedna strana ne bude proglašena krivom, što je najverovatnije, onda ishod neće da utiče na evrointegracije.

"Mnogo je teže pitanje kako će postupak uticati na međusobne odnose. Ako će zastupnici Srbije i Hrvatske tokom skoro mesec dana jedna i drugu optuživati za genocid, to sigurno neće doprineti međunacionalnom pomirenju i dobrim odnosima u regionu", rekao je Varadi za Danas.

Prema njegovim rečima, izjave prvog potpredsednika Vlade Srbije u ostavci Aleksandra Vučića i potpredsednice i ministarke spoljnih poslova Hrvatske Vesne Pusić nagoveštavaju više uzdržanosti.

"Te izjave nagoveštavaju više uzdržanosti. To je svakako dobro. No, nije lako zadržati uzdržan stav ako je zadatak zastupnika dokazivanje genocida", objasnio je Varadi.

Dodao je da je međusobno povlačenje tužbi bila realna mogućnost i da je šteta što ta mogućnost nije iskorišćena.

Kako je objasnio, nije moguće osuditi nekoga za genocid ako je delo učinjeno pre stupanja na snagu Konvencije o genocidu 1951. godine.

"Međunarodni sud pravde može da izrekne odluku samo o tome za šta je nadležan, a nadležan je samo da utvrdi da li je bilo genocida za vreme ratnih sukoba devedesetih godina. Mislim da danas, 2014. godine, okvir za utvrđivanje istine ne treba da budu parničenje i stranačka izlaganja", ocenio je Varadi.

Profesor međunarodnog prava rekao je da se iz presude Međunarodnog suda prave iz 2007. godine u slučaju Bosna i Hercegovina protiv Srbije vidi da se sud oslanjao na činjenične nalaze Haškog tribunala za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije i da će to verovatno biti slučaj i u sporu sa Hrvatskom.

"To je racionalno, jer Tribunal ima znatno više instrumenata, pa i sredstava za utvrđivanje činjenica. A kao što sam rekao, Tribunal nije nikoga ni optužio, a još manje osudio za genocid u Hrvatskoj', zaključio je Varadi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Varadi: Nijedna strana neće biti proglašena krivom

Izvor: RTS, 26.Feb.2014

Pred Međunarodnim sudom pravde ni Srbija ni Hrvatska neće biti proglašene krivom, tvrdi profesor Tibor Varadi. Nije moguće osuditi nekoga za genocid ako je delo učinjeno pre stupanja na snagu Konvencije o genocidu 1951, objašnjava Varadi. Značajno je i to što pred Haškim tribunalom niko nije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.