Nijedan nasilnik nije u zatvoru

Izvor: Politika, 10.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nijedan nasilnik nije u zatvoru

Prošle godine desetoro uslovno osuđeno i još desetorici izrečene samo sudske opomene

Predlog za dopunu i izmenu Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima bio je motivisan činjenicom da postojeći zakon čak i uz maksimalnu primenu nije dao željene rezultate, objašnjava za "Politiku" Zoran Jakovljević, zamenik drugog opštinskog tužioca i jedan od članova radne grupe koja je radila na izradi zakonskih novina. Nedostatak postojećeg zakona, prema Jakovljevićevim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rečima, nije bio samo u zaprećenim kaznama, već i u nizu neprecizno definisanih osnovnih pojmova.

– Neke odredbe opšteg karaktera su znatno poboljšane. Mislim pre svega na mogućnost MUP-a da zabrani održavanje neke sportske priredbe ukoliko proceni da bezbednosni uslovi nisu ispunjeni – naglašava Jakovljević. – Istakao bih da smo mi jedna od prvih zemalja koja je donela jedan ovakav zakon, a pri njegovoj izradi koristili smo iskustva pojedinih država u regionu. Posebno nam je bilo značajno iskustvo Velike Britanije.

Jakovljević smatra da će se usvajanjem i efikasnom primenom dopuna i izmena ovog zakona smanjiti broj nereda na sportskim terenima, ali da promene ne može da donese samo zakon, već pre svega svest ljudi.

Jakovljević tvrdi da je primena postojećeg Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima do sada bila maksimalna, ali da to nije bilo dovoljno da se huliganstvo potpuno iskoreni sa sportskih priredbi.

Najviše slučajeva nereda na utakmicama do sada je imalo Drugo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu. Problem je, ističu u ovom tužilaštvu, što sudovi izriču izuzetno blage kazne. Ovo tužilaštvo je u poslednjih godinu dana pokrenulo postupak protiv četrdeset osoba. Tokom prošle godine deset osoba je uslovno osuđeno, dok su istom broju izrečena sudske opomene. Nije izrečena nijedna zatvorska kazna.

M. Derikonjić

[objavljeno: 10.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.