Nije znao da se kralo

Izvor: Politika, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije znao da se kralo

Sudija Vučinić predočio je svedoku Branku Jociću, direktoru "Puteva Srbije", podatak da je od januara do maja 2006. godine 14.700 kamiona nelegalno prošlo naplatnu rampu, ali je on odgovorio da ne zna ništa o tome.

– Direktor sam postao krajem marta 2004. godine. Pre izbora je dogovoreno kako će stranke podeliti među sobom javna preduzeća. Ja sam se konsultovao sa šefom kabineta u našoj stranci Nova Srbija Kristinom Vujačić o kadrovskim rešenjima, a naš predsednik ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Velimir Ilić bio je uključen. Umesto Milenka Despotovića, na mesto načelnika za naplatu putarina postavljen je Miloš Nedeljković. Kasnije je Nedeljković postavljen na mesto direktora finansijskog sektora. To je učinjeno po stranačkoj preporuci, ali i zbog toga što je on magistar ekonomskih nauka i savestan radnik – naveo je Jocić, dodajući da je zbog raznih zloupotreba u firmi "podeljeno 500 suspenzija i 200 otkaza".

Da podsetimo, brat Miloša Nedeljkovića Zoran Nedeljković bio je označen kao organizator "drumske mafije" i ubio se u zatvoru.

Jocić je izjavio da ne poznaje svog sugrađanina Miroslava Klopanovića, boksera iz Pančeva, koji je, prema iskazima okrivljenih, "nosio novac onima gore". Ni Klopanović, ni Miloš Nedeljković nisu optuženi u ovom postupku. Tužilac Velimir Golubović pitao je Jocića kada je saznao za početak akcije hapšenja. Odmah je reagovao advokat Borivoje Borović, koji zastupa "Puteve Srbije", rekavši da je Jocić svedok u procesu.

Ipak je odgovorio da je za aferu saznao onda kad su počela hapšenja.

– Da li je povećanje prihoda od 311 odsto bilo maska za zloupotrebe? – pitala je Jocića član veća sudija Nada Zec, ali on nije odgovorio, jer je advokat Borović kazao da je sudijino pitanje nedopušteno. Sudija Zec pitala je Borovića da li je on branilac svedoka Jocića, ali je pitanje ostalo bez odgovora. Jocić je rekao da nije znao da je u maju 2005. godine pripremano hapšenje inkasanata, da je za to čuo kasnije i da je o tome razgovarao sa ministrom Ilićem. Prema optužnici, "drumska mafija" je tokom leta 2005. godine obustavila "rad" zbog dojave da ih policija prati.

Vučko Tošić, jedan od 52 optužena u ovom procesu, pitao je Jocića da li je neko nekada od njega tražio informacije od javnog značaja, što je svedok negirao.

– A zašto ste Rodoljuba Šabića nazvali korumpiranim idiotom – pitao je optuženi, ali mu je sudija uskratio pravo na ovakvo pitanje.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.