Nije bilo sabotaže

Izvor: Politika, 22.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije bilo sabotaže

Sudija Mladenović: Municija je bila na spisku za uništavanje jer je, prema vojnim procenama, trocevni protivavionski top neperspektivan

NIŠ – Eksploziju u vojnom skladištu na Karađorđevom brdu kod Paraćina izazvala je municija za protivavionsko oružje pripremljena za uništavanje, koja je odavno povučena iz upotrebe u našoj armiji, a koja nije adekvatno čuvana. Ovo je zaključak istrage o eksploziji, koja se dogodila 19. oktobra ove godine i u kojoj je velika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šteta naneta ne samo skladištu Vojske Srbije, već i stanovnicima Paraćina i Ćuprije. Sreća u nesreći, izjavio je na konferenciji za novinare u Okružnom sudu u Nišu istražni sudija Vojnog odeljenja ovog suda Radomir Mladenović, jeste što nije bilo ljudskih žrtava.
– Istraga je završena. Sve nalaze predao sam okružnom javnom tužilaštvu koje će odlučiti koje će mere preduzeti i da li će neko biti pozvan na odgovornost. Svoj posao su završili i veštaci, koji su od početka bili uključeni u istragu i utvrđivanje okolnosti pod kojim se katastrofalna eksplozija dogodila. Na osnovu njihovih nalaza mogu da kažem da je isključen bilo kakav i bilo koji uzrok sa strane. Naime, veštačenjem su stručnjaci utvrdili da je do eksplozije došlo nakon pucketanja i pojave plamena na "platformi 5" ovog skladišta i to zbog destabilizacije barutnog punjenja municije za protivavionsko oružje. Od ukupno 4.000 tona municije u skladištu na Karađorđevom brdu u eksploziji je uništeno 1.300 tona, rekao je on i dodao da je municija bila na spisku za uništavanje jer je, prema vojnim procenama, trocevni protivavionski top neperspektivan. Na ovoj "platformi" vojnih magacina bilo je tačno milion i 180 hiljada metaka kalibra 20 milimetara, koji su bili upakovani po sto komada u hermetički zatvorene kutije. Zbog promene temperature došlo je do aktiviranja barutnih gasova u municiji, podizanja temperature i samozapaljenja, koje je kasnije izazvalo eksploziju, koja se proširila i na ostale magacine i skladište.

Istražnim radnjama i veštačenjem, rekao je sudija Mladenović, utvrđeno je da je municija, koja je samozapaljenjem izazvala eksploziju na Karađorđevom brdu, kod Paraćina, gde je inače bilo smešteno oko 3,5 hiljade tona eksplozivnih sredstava, bila neadekvatno čuvana:

– Ova municija nekoliko godina nije u upotrebi u našoj vojsci, zastarela je i celokupna količina bila je pripremljena za uništavanje, koje je trebalo da se sprovede u Vojnotehničkom zavodu u Kragujevcu. Za to, međutim – ističe sudija Mladenović – nije bilo para. Municija je, inače bila pod "vedrim nebom", a kontrolno-tehnički pregled koji je obavezan na svakih šest meseci, nije redovno obavljan. Isto tako nije bilo ni obaveznog godišnjeg kontrolno-tehničkog gađanja ovom municijom, bez obzira na to što više nije za upotrebu – rekao je sudija Mladenović i istakao da je bila narušena pirotehnička bezbednost na samom skladištu.

Od ukupno 4.000 tona municije u skladištu na Karađorđevom brdu u eksploziji je uništeno 1.300 tona, rekao je on i dodao da je municija bila na spisku za uništavanje jer je, prema vojnim procenama, trocevni protivavionski top neperspektivan.

-----------------------------------------------------------

Krivac - besparica

Katastrofalna eksplozija kod Paraćina, ocenio je sudija Radomir Mladenović, posledica je višegodišnjih nagomilanih problema u Vojsci, o kojima se znalo, ali koji nisu rešavani. Iako je samo u periodu od 2003. do ove godine bilo dvadesetak analiza borbene gotovosti pozadinskog obezbeđenja i isto toliko uputstava da se nešto konkretno preduzme na rešenju problema vojnog skladišta u Paraćinu, zbog nedostatka novca to nije učinjeno. Dokumentovao je sudija Mladenović nekoliko zahteva nadležnih vojnih organa o izgradnji novih magacina u Paraćinu. Ali, ta investicija bi koštala 1,3 miliona evra, koje naša vojska nije imala, niti ima..

T. Todorović

-----------------------------------------------------------

Stanković: Kazna za odgovorne

NOVI SAD - Ministar odbrane Srbije Zoran Stanković izjavio je juče u Novom Sadu da još nije primio izveštaj nadležnog inspektora o uzrocima eksplozije skladišta municije u Paraćinu, ali da će odgovorni svakako snositi posledice.

"Odgovornost za eventualne propuste se podrazumeva, krivci će biti smenjeni ili na drugi način kažnjeni", dodao je on na konferenciji za novinare održanoj nakon službene posete Naftnoj industriji Srbije.

Stanković je podsetio da je reč o "nasleđenom stanju" i da je Vlada Srbije donela odluku da se pod hitno reše problemi neadekvatnog čuvanja municije i eksplozivnih materijala. "Plan smo već pripremili, uskoro će otići na sednicu vlade, a ukoliko dobije zeleno svetlo preduzeće se i konkretne mere", rekao je ministar. (Tanjug)

[objavljeno: 22.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.