Ni Hitna pomoć ne može do bolesnika

Izvor: Blic, 21.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni Hitna pomoć ne može do bolesnika

LESKOVAC - Žitelji sedamdesetak kuća 22. ulice u jednom od najvećih leskovačkih naselja Rade Žunić već mesec dana su zarobljeni u svojim domovima zbog blata i vode do kolena, koje savlađuju dubokim gumenim čizmama. Rusvaj, kako opisuju stanje meštani, napravili su izvođači radova kanalizacije, koje finansira lokalna Direkcija za puteve i izgradnju.

- Još pre pet godina smo sklopili ugovor za uvođenje kanalizacije, a oni su se setili da je rade usred zime. Hvala im, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali da li ih je sramota šta su ostavili iza sebe. Bilo je predviđeno da posle radova naspu šoder, ali nisu čak bacili ni dve lopate. Osećamo se kao zatvorenici u sopstvenim domovima - kaže Nebojša Stanković, koji svakog jutra na leđima nosi dete do obdaništa.

Muke žitelja ove ulice dugačke oko 200 metra su ogromne.

- Pre neki dan se razbolela komšinica, zvali smo Hitnu pomoć, ali su se njihova kola zaglavila u blatu. Deset muškaraca je jedva uspelo da ih izgura. Posle nam je vozač rekao da nas ne zovu dok ne sredimo ulicu - veli Bratislav Ilić, dodajući da se dnevno dva-tri vozila zaglave u blatu.

Najteže je Valentini Mitrović, čije dete boluje od cerebralne paralize i koje mora svakog dana da primi injekciju.

- Pošto vozilo Hitne službe ne može da dođe do kuće, prinuđena sam da ga nosim na ruke do naših kola, parkiranih stotinak metara dalje. Ovo je zaista nehumano. Ne znam kome da se žalim - očajna je Mitrovićeva, a Zorica Smiljković, vlasnica STR „Jabuka", na uglu 22. ulice, kaže da jednom nedeljno plati kaznu zbog blata na podu prodavnice, koje unose mušterije. Društvo učenice Milene Dinić nije htelo da dođe na rođendan zbog izrovane ulice.

- Osećam se veoma poniženo, kao da živim u nekoj planini. I u školi mi se podsmevaju jer dolazim sa blatnjavim čizmama - žali se Milena.

Većina meštana te ulice je u muđuvremenu naučila kako da savlađuje prepreku.

- Obujemo gumene čizme, a u najlon kesama nosimo čiste cipele. Pa kad izađemo iz ulice skinemo one blatnjave i ostavimo ih kod komšija, ili idemo preko komšijskih dvorišta i terasa do druge ulice, koje su manje blatnjave - objašnjavaju naši sagovornici.

Međutim, ni u drugim ulicama situacija nije bolja. Nijedna od 40 do 50 ulica, računajući i Dubočicu, centralnu ulicu u naselju, nije asfaltirana. Kad padne jaka kiša, stanovnici naselja starog četrdesetak godina mogu, kažu, samo čamcem da dođu do svojih kuća. Ipak, njihove želje su veoma skromne.

- Kad bi, makar, asfaltirali ovu glavnu ulicu, bilo bi sve drugačije - kaže Ranko Bogdanović, dodajući da mu je najžalije dece, kao i da punoletni građani juče nisu hteli da izađu na glasanje u znak protesta zbog odnosa vlasti prema tom naselju.

Stošić: Stanje ove ulice nasleđeno

Direktorka Direkcije Dragana Stošić, koja je na tu funkciju imenovana pre šest meseci, juče nje bila dostupna, ali je jedan od službenika te opštinske uprave rekao „Blicu" da je stanje u Radu Žuniću nasleđeno.

- Mi smo pripremili sve za uvođenje kanalizacije u svim tamošnjim ulicama. Izvođač radova u 22. ulici je bio u obavezi da je nakon završenog posla dovede u prvobitno stanje, a zašto to nije uradio, videćemo - kaže taj službenik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.