Izvor: B92, 11.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevreme u Pomoravlju i Kraljevu

Jagodina, Kraljevo, Beograd -- Jako nevreme praćeno gradom zahvatilo oko 15 časova okolinu Jagodine, Ćuprije, Paraćina i Kraljeva. Jaka kiša i u Beogradu.

U Kraljevu je padao grad veličine oraha padao oko 40 minuta. Prema prvim procenama u pojedinim delovima Jagodine nanete su velike štete automobilima, pojedinim stambenim objektima i poljoprivrednim kulturama. U naselju Lipar koje se nalazi iznad Jagodine, grad je padao veličine oraha i pored velikog broja oštećenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << automobila, popucala su i stakla na mnogim stambenim objektima.

U susednom selu Voljavče grad je naneo velike štete poljoprivrednim usevima. Prave razmere ove elementarne nepogode znaće se tek kada komisije za procenu štete obiđu područje opštine pogođeno gradom.

Velike su štete i u selima Crnče, Siokovac, Deonica, Bukovče, Ribnik, Staro i Novo Laniste.

Načelnik Okružnog štaba civilne zaštite u Jagodini Jovan Stepanović kaže za B92 da su poplavljeni podrumi i podzemne garaže u gradskim naseljima, a prave razmere štete znaće se kada nadležne komisije obidju područja zahvaćena gradom.

Olujno nevreme popodne je na kratko zahvatilo Beograd i okolinu. U gradu je palo preko 15 litara kiše po metru kvadratnom. Većih problema u gradu nije bilo, osim što je oluja prouzrokovala velike gužve na beogradskim mostovima.

Štab civilne zaštite Kragujevac saopštio je da je, prema prvim procenama, šteta nakon jučerašnjeg olujnog nevremena izuzetno velika, zbog čega je od Vlade Republike Srbije zatražena pomoć od 20 miliona dinara.

Štab civilne zaštite pozvao je građane da u svojim mesnim zajednicama prijave štetu koju im je pričinilo nevreme kako bi mogli da preuzmu najlon za privremeno saniranje krovova i prozora, jer metereolozi najavljuju nove padavine. Srušeni su krovovi nekoliko osnovnih škola, obdaništa i Medicinskog fakulteta, a oluja je porušila dalekovod na Metinom brdu, i oštetila stotinak privatnih kuća i stanova.

Tokom nevremena povređeno je više građana koji su zadobili povrede od komada stakla, crepa i granja koji su leteli na sve strane. Za 15 minuta koliko je trajalo nevreme palo je 28 litara vode po metru kvadratnom, a jaku kišu je pratio i sitan grad veličine zrna kukuruza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.