Izvor: B92, 10.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevreme pogodilo deo Srbije

Kragujevac, Kraljevo, Beograd -- Snažno nevreme praćeno kišom, olujnim vetrom i gradom pogodilo je sinoć veliki deo Srbije.

U Beogradu je saobraćaj bio otežan jer su pojedine ulice poplavljene. U Kraljevu je grad veličine lešnika naneo velike štete usevima, baštama i voćnjacima. Ipak, prema dosadašnjim informacijama, najteže je bilo u Kragujevcu koji je ostao bez struje, a u "Zastavinoj" fabrici "Mehanička obrada" izbilo je nekoliko požara.

Ciklon koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se formirao iznad područja Kragujevca prouzrokovao je izuzetno jak udarni talas, koji je došao iz pravca Rudnika i preko Juhora nastavio prema Ćupriji. Prema prvim procenama, šteta koju je nevreme nanelo ogromna je, kažu u Skupštini opštine Kragujevac. Poljoprivredne kulture između te opštine i Knića uništene su, dok je veliki broj saobraćajnica još uvek zakrčen oborenim stablima. Najveći deo grada tokom noći bio je bez električne energije, iako su ekipe kragujevačke "Elektrošumadije" radile tokom noći na otklanjanju kvarova.

Registrovano je i nekoliko manjih požara u fabrici automobila i u još nekim delovima "Zastave". Značajno je oštećen i sistem gradske kanalizacije, kao i veliki broj kućaj koje su ostale bez krovova. Sistem protivgradne zaštite pravovremeno je dejstvovao, ispalivši oko 400 raketa, međutim, to nije dalo željene rezultete.

Sinoć je u Kragujevcu formiran i Štab civilne zaštite i tokom noći bio je u stalnom radnom zasedanju, a angažovao je sve raspoložive snage, poput MUP-a, vatrogasnih ekipa, hitne pomoći i javno-komunalnih preduzeća, na uklanjanju posledica nevremena.

Štab, koji je u stalnom zasedanju, danas bi trebalo i da počne procenu štete. Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je pre početka te sednice da će najpre biti dogovoren sledeći niz koraka. "Najpre ćemo krenuti u rašćišćavanje, što je proces koji traje, a zatim i na procenu štete. Detaljno ćemo proceniti kolika je šteta, što u infrastrukturi, što kod stanovništva. Pokušaćemo da obiđemo svako domaćinstvo, a radićemo to po mesnim zajednicama i to će raditi naše komisije. Dakle, u veoma brzom roku ćemo proceniti štetu i pokušaćemo da pomognemo sugrađanima", kaže on.

Sinoć u Kragujevcu nije radila nijedna televizija, ni opštinska ni privatna, pa je u gradu vladala i medijska blokada, izveštava dopisnik B92 Tamara Sretenović.

Nevreme je pogodilo i Valjevski kraj, gde je grad najviše štete naneo pojedinim selima u Podgorini. Protivgradne stanice u Gunjacima i Carini nisu imale dovoljno raketa, prenosi Beta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.