Izvor: Politika, 01.Sep.2009, 23:10

Ne­u­spe­lo ise­lja­va­nje po­li­ca­ja­ca

Ne­u­spe­lo ise­lja­va­nje po­li­ca­ja­ca

U su­ko­bu po­li­ca­ja­ca u sta­no­vi­ma i nji­ho­vih ko­le­ga ko­ji su ima­li za­da­tak da ih ise­le, raz­va­lje­na ula­zna vra­ta zgra­de

Iseljavanje porodica policajaca iz zgrade u Ulici Sime Igumanova od jedan do tri na Vračaru nije počelo juče zbog odbijanja ilegalno useljenih stanara da napuste stanove. Prilikom pokušaja iseljavanja došlo je do sukoba policajaca u stanovima i njihovih kolega koji su imali zadatak da ih isele. U komešanju su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razvaljena ulazna vrata zgrade kod broja jedan, posle čega je akcija iseljenja obustavljena.

Pokušaj iseljavanja je obezbeđivao velik broj policajaca, a ispred zgrade je bila i jedna vatrogasna ekipa. Ilegalno useljeni policajci su sa prozora i terasa svojih stanova pogrdnim rečima vređali svoje kolege i uzvikivali: „Hoćemo Tadića”. Jednom od „ilegalaca” je juče i pozlilo, posle čega mu je pomoć pružila dežurna ekipa Hitne pomoći.

– Već dve i po godine pokušavam da se uselim u stan koji sam dobio odlukom Stambene komisije Vlade Srbije u julu 2007. godine, posle raspisanog konkursa. Iseljenje nije obavljeno jer asistencija koju je MUP pružio nije bila odgovarajuća – rekao je za „Politiku” jedan od ogorčenih policajaca koji je juče trebalo da se useli u stan.

Ilegalno useljeni stanari tvrde da su ušli u stanove na osnovu usmenog odobrenja svojih starešina, a da su posle toga na konkursu stanove dobile njihove kolege. Oni tvrde da je konkurs bio namešten i traže da se uradi novo rangiranje za dodelu stanova, jer smatraju da oni više ispunjavaju uslove za dobijanje tih stanova od njihovih kolega.

Posle neuspelog iseljenja, grupa policajaca kojima su dodeljeni stanovi u Ulici Sime Igumanova, organizovala je protest pred Palatom Srbija u Novom Beogradu.

U MUP-u Srbije kažu da je 2005. godine objavljen oglas za davanje u zakup na određeno vreme sa mogućnošću kupovine 33 stana u Beogradu, a predmet raspodele bila su i 22 stana u Ulici Sime Igumanova, prenela je agencija Beta. Po sprovedenom postupku Stambena komisija ministarstva donela je 33 odluke za zaposlene koji su ostvarili prioritetno mesto na konačnoj listi reda prvenstva koju je donela stambena komisija Vlade Srbije.

– Odluke nisu postale pravosnažne budući da su pojedini učesnici oglasa koristeći pravo na ostvarivanje sudske zaštite tužbama pokrenuli sporove. Do sada nijedan spor za poništaj prvostepenih odluka nije pravosnažno okončan. Republičkom javnom pravobranilaštvu podneta je inicijativa da pokrene postupak iseljenja osoba koje bez pravnog osnova koriste te stanove, ali je taj postupak pred opštinskim sudom još u toku – rekli su u MUP-u.

Prema navodima MUP-a, ministarstvo je sprovelo sve radnje u skladu sa zakonom, kako bi se iselile osobe koje bez pravnog osnova koriste stanove i uvela u posed osobe kojima su stanovi dati na osnovu konačnih odluka.

D. Vu­ko­sa­vlje­vić

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.