Nestala deca iz Niša pronađena u izbegličkom kampu kod Sofije

Izvor: RTS, 02.Okt.2015, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestala deca iz Niša pronađena u izbegličkom kampu kod Sofije

RTS saznaje da je srpska policija u saradnji sa Interpolom nestale Momčila Petkovića (17) i Anđelu Stojnev (13) iz Niša pronašla u Sofiji. Očekuje se da će deca posle susreta sa roditeljima i potvrde identiteta u najskorije vreme biti vraćena u Srbiju.
Roditelji Momčila Petrovića stigli su u Sofiju i omogućeno im je da se iz ambasade čuju sa dečakom, sa kojim će se sutra sresti, potvrđeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS-u. Kako navode u Ambasadi Srbije u Sofiji, on je u izbegličkom kampu u Bušmancima, sa Anđelom i oboje su dobro.

Ambasada će u ponedeljak uputiti zvaničan zahtev Bugarskoj za preuzimanje dece. Kako nezvanično saznajemo, problem može da predstavlja to što su kao maloletnici ilegalno prešli srpsko-bugarsku granicu.
Nezvanično, dečak i devojčica su prešli granicu kod Knjaževca, prijavili se kao izbeglice u kampu gde su smešteni Iračani i dali lažna arapska imena. Navodno su ušli u proceduru za dobijanje statusa izbeglice.
Momčilo je otkrio svoje pravo ime i prezima kada mu je rečeno da će biti deportovan za Irak.
Niškoj policiji je 25. septembra prijavljen nestanak Momčila i Anđele i od onda se za njima traga.
Anđela je učenik osnovne, a Momčilo srednje škole. Nastavnici kažu da ništa nije nagoveštavalo da će dvoje mladih otići od kuće. Jedan od roditelja potvrdio je ranije RTS-u da se dečak i devojčica poznaju dva meseca i da su im od prošlog petka mobilni telefoni nedostupni.
Sa roditeljima nestale dece dopisnici RTS-a iz Niša nekoliko puta su kontaktirali. Najpre su želeli javno o tome da govore, a onda su od te ideje odustali. Kažu da se nadaju da će im policija pomoći, i sami su krenuli u potragu i veruju da će se njihova deca za koji dan vratiti u Niš.
RTS je nezvanično saznao da su Anđela i Momčilo autostopom iz Niša otišli u Knjaževac i da su vozaču, koji im je ponudio suvu odeću i hranu, rekli da idu kod druga u Zaječar.
U niškom Centru za socijalni rad kažu da su na zahtev osnovne škole preventivno pratili devojčicu i radili na jačanju uticaja roditelja kroz Centar za podršku porodici.
Da li je bežanje od kuće ideja ovo dvoje mladih ili nekog starijeg, za sada se ne zna.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.