Izvor: B92, 12.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesreća na putu Zlatibor-Nova Varoš

Nova Varoš -- Troje mladih Beograđana poginulo u saobraćajnoj nesreći koja se noćas dogodila na magistralnom putu Zlatibor-Nova Varoš.

Poginuli su Ivana Sarić (23), Milan Radivojević (27) i Miloš Biorac (22) svi iz Beograda. On su se vraćali s mora vozilom "fiat bravo", kojim je upravljao Radivojević.

Prema rečima Ljubiše Dragaševića, opštinskog javnog tužioca i Sabahudina Tahirovića, istražnog sudije Opštinskog suda iz Nove Varoši, koji su obavili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uviđaj, do nesreće je došlo na putu od Nove Varoši prema Zlatiboru, na izlazu iz krivine, kada je "fiat bravo" prešlo na levu stranu puta i poodleteo pod teretno vozilo koje se kretalo iz suprotnog pravca, a kojim je upravljao Stevan Borak iz Lazarevca.

Na mestu nesreće vidljivi su tragovi zanošenja putničkog automobila, bočnog udara i podletanja pod kamion, kao i kočenja teretnog vozila. Na delu puta gde se dogodila nesreća jeste puna linija i ograničenje kretanja vozila je na 80 kilometara na sat.

Tahograf je pokazao da se u momentu udesa kamion kretao brzinom od 55 kilometara, a alkotestom je utvrđeno da vozač teretnog vozila nije bio pod uticajem alkohola.

Uz pomoć vatrogasaca iz Nove Varoši, dizalica i šlepova, putnično vozilo je izvučeno ispod kamiona, a hitna pomoć je konstatovala da su sva tri putnika na mestu nesreće izgubili život.

Neophodan novi zakon o bezbednosti saobraćaja

Srpski komitet za bezbednost saobraćaja pozvao je Vladu i Skupštinu Srbije da hitno usvoje novi zakon o bezbednosti saobraćaja koji je sačinjen pre više od godinu dana.

U saopštenju se ocenjuje da bi usvajanjem tog zakona u Srbiji bilo spaseno najmanje 100 života godišnje, jer su njime predviđeni oštrije kažnjavanje vozača, ali i kazne za nadležne koji ne održavaju puteve i signalizaciju.

Predlog novog zakona propisuje i kvalitetniju obuku u auto školama i mnoge druge mere, a pripremljen je po uzoru na zakone država Evropske unije u kojima se broj poginulih u saobraćajnim udesima smanjuje, uprkos povećanju broja vozila, dodaje se u saopštenju.

U Srbiji je u saobraćaju samo tokom 2007. godine poginulo više od 400 ljudi, ili 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a usvajanja novog zakona o bezbednosti u saobraćaju "nema ni u najavi", ističe se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.