Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepoznati kradljivci relikvije

Beograd -- Još uvek se ne zna gde su mošti svete Petke koje su prošle nedelje ukradene iz manastira Petkovica kod Šapca.

To je još jedan u nizu slučajeva da kulturno-istorijske dragocenosti nestaju bez traga iz Srbije, koja nema ni registar ukradenih dragocenosti.

Kivot od pozlaćenog srebra sa moštima Svete Petke nalazio se ispred oltara crkve Petkovica kod Šapca. Sada se može videti samo u turističkoj brošuri o manastru. Lopovi su noću ušli kroz prozor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manastira i osim prsta svete Petke, odneli i pozlaćeni putir koji se koristi za pričešće. Reč je o neprocenjivim vrednostima, kaže igumanije manastira Lukija. Nedelju dana posle pljačke, policija i dalje traga za lopovima.

"Čuli smo da policija zna o tome nešto, ali odugovlači verovatno da hvata još nekog gde su krali", kaže igumanija manastira Lukija. Nezvanično, policija traga za automobilom sa austrijskim tablicama. Pretpostavlja se da su kivot ukrala dva čoveka iz Makedonije koji su nekoliko sati pre pljačke razgledali manastir.

Krađe svetih mošti su veoma retke i kod nas i u svetu. U Srbiji je poznat još samo jedan slučaj takve krađe u manastiru Sopoćani pre tri godine. Međutim, lopovi su uhvaćeni istog dana, a mošti svetih vrača Kozme i Damjana vraćene su manastiru. Spekuliše se da se relikvije, kakve su mošti svete Petke, prodaju u inostranstvu.

Najčešće se spominju Rusija zbog pravoslavlja i Italija kao zemlja iz koje nestaju i u koju često dolaze kradena umetnička dela, kaže novinar nedeljnika Vreme Tamara Skroza. "Jedino što je izvesno to je da su lopovi u manastr Petkovicu došli ciljano. Bilo je lako opljačkati manastr s obzirom na to da u njemu žive samo monahinje", objašnjava Skroza.

Igumanija Lukija ne može da razume kako je neko mogao da se drzne na svetinju, posebno zbog toga što se veruje da ona stvara čuda.

Polazeći od mišljenja da u ovakve svetinje dolaze ljudi dobre volje, svete dragocenosti i manastiri u Srbiji nemaju nikakvo obezbeđenje. Možda bi kamere i alarmi predupredili krađe kakva se desila u manastiru Petkovica, ali da li je to zaista potrebno božijim kućama na zemlji?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.