Nenaoružanog Đorđa Zarića ubila policija

Izvor: Politika, 19.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nenaoružanog Đorđa Zarića ubila policija

MUP tvrdi da je student Beogradske poslovne škole i fudbaler FK Resnik upucan nesrećnim slučajem, porodica ne veruje u zvaničnu verziju

Policajac Interventne beogradske jedinice, čiji identitet MUP zasada ne otkriva, juče u 4.20 časova u Ulici omladinskih brigada kod broja 44 u Novom Beogradu, ubio je iz službenog pištolja Đorđa Zarića (24) iz beogradskog naselja Jakovo. MUP Srbije tvrdi da je Zarić upucan nakon što je odgurnuo ruku policajca u kojoj se nalazio repetirani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pištolj. Policija je saopštila da je u tom trenutku „došlo do opaljenja iz službenog pištolja”. Zarića je metak pogodio u glavu i usmrtio ga na mestu. Policajac Interventne brigade je uhapšen.

Celom događaju je prethodila potera za vozilom koje je prošlo kroz crveno svetlo. Policajci Interventne jedinice su, kako je navedeno u saopštenju, u Ulici Aleksinačkih rudara uočili automobil koji je prošao kroz crveno svetlo na semaforu i krenuli za njim sa upaljenom svetlosnom i zvučnom signalizacijom u nameri da ga zaustave. Zarić je sedeo na mestu suvozača, dok je za volanom bio Filip Milićević, sportski direktor FK Resnik.

– Posle prolaska kroz crveno svetlo na semaforu, automobil u kojem su se nalazili mladići se udaljio preko kružnog toka, ne zaustavivši se pri tome ni na jednom semaforu. Policija je zaustavila vozilo preprečivši mu put u Ulici omladinskih brigada kod broja 44 i naredilamladićima da izađu iz vozila – saopšteno je iz policije.

Posle više upozorenja i odbijanja mladića da izađu iz automobila, policajac koji se nalazio sa suvozačeve strane je, kako navodi MUP, „iz bezbednosnih razloga” uperio službeni pištolj u Zarića koji je, kako saznajemo, bio nenaoružan.

– Prilikom izlaska iz automobila Zarić je vratima vozila zakačio ruku policajca, a zatim odgurnuo pištolj, posle čega je došlo do opaljenja iz službenog pištolja.Tom prilikom Zarić je zadobio povredu glave i preminuo je namestu događaja – tvrdi policija.

Doktorka Nada Macura, portparol Hitne pomoći, rekla je da su lekari u 4.20 časova na mestu ubistva mogli samo da konstatuju smrt.

Ubrzo je na mesto tragičnog događaja došla i devojka Đorđa Zarića. Ona je izjavila policiji da su se svi oni vraćali sa jednog od beogradskih splavova, kao i da je ona vozilaZarićev automobil „pežo”,jer je on bio u pijanom stanju. Zbog toga je, kako ona kaže, Zarića kući vozio prijatelj.

Kod Zarićevog prijatelja koji je upravljao vozilom je, prema navodima policije, alko-testom utvrđeno da u krvi ima 1,36 promila alkohola.

Đorđe Zarić je bio zadnji vezni igrač fudbalskog kluba Resnik, gde je zajedno sa bratom Milanom prešao prošlog leta iz FK Jakovo. Bio je student Beogradske poslovne škole.

Prema rečima osoba iz FK Resnik, Zarić se te večeri vraćao kući sa klupske proslave, s jednog od beogradskih splavova.

Naši sagovornici koji su razgovarali juče sa Milićevićem kažu da im je on rekao da je u retrovizoru automobila video Interventnu jedinicu policije, posle čega se odmah zaustavio. Milićević je, prema rečima njegovih klupskih drugova, izašao iz vozila i policajci su ga odveli do policijskog džipa, tako da je bio okrenut leđima vozilu u kojem je na mestu suvozača ostao Zarić. Zatim je, kako kažu, čuo pucanj, posle čega je samo video krv.

Predrag Marković, potpredsednik fudbalskog kluba Resnik, rekao je za „Politiku” da je Đorđe bio miran, kulturan i povučen mladić.

Policija i tužilaštvo zajednički rade na utvrđivanju činjenica i okolnosti koje su dovele do smrtnog slučaja. Policajcu je određen pritvor od 48 časova, posle čega će uz krivičnu prijavu biti priveden na saslušanjedežurnom istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu, navedeno je u saopštenju MUP-a.

--------------------------------------------------------------------------

Porodica ne veruje u zvaničnu verziju

Porodica poginulog Đorđa Zarića ne veruje u zvaničnu policijsku verziju nesreće, a u porodičnoj kući u Jakovu samo neverica, žalost i suze. Kako nam je ispričao Milan Zarić, rođeni brat poginulog, Đorđe je bio u provodu u gradu sa devojkom, drugom i drugaricom, a tragedija se dogodilo pri povratku u Ulici omladinskih brigada.

– Moj brat je bio pijan, pa je ključeve od automobila dao devojci, a on je seo u kola sa prijateljem Filipom. Prema rečima devojke prošli su kroz crveno svetlo na semaforu, posle čega ih je policijska patrola upozorila da zaustave vozilo. To su i uradili i parkirali se doslovno u srednjoj saobraćajnoj traci, a Filip, koji je i vozio, izašao je iz automobila – priča vidno potreseni Milan Zarić.

On, dalje, kaže da je jedan policajac prišao vozilu u kome je Đorđe sedeo, a šta se posle toga desilo ne zna, kao što ne može ni da pojmi kako je moguće da „pištolj opali sam od sebe”.

Pozivajući se na iskaz prisutnih devojaka, tvrdi da nije bilo govora o tome da je njegov brat udario policajca vratima automobila.

Kada je kovčeg sa telom poginulog mladića stigao sa obdukcije, majka nije dozvolila da se otvara, budući da mu je deo lica raznesen"

Mnogobrojni prijatelji okupljeni ispred kuće porodice Zarić u Jakovu, imali su samo reči hvale za pokojnog Đorđa. Kažu da je bio momak za primer, sportista i dobar drug vedre naravi, uvek oran za šalu.

Danijela Vukosavljević

[objavljeno: 20/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.