Nemački bombaši u Prištini

Izvor: Politika, 22.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački bombaši u Prištini

Trojica nemačkih državljana uhapšena u Prištini pod sumnjom da su izazvali eksploziju paklene mašine ispred zgrade misije Euleksa

Dan posle hapšenja trojice nemačkih državljana u Prištini – osumnjičenih da su u petak, pre osam dana, izazvali eksploziju ispred zgrade misije Euleksa utom gradu – u krugovima bliskim nemačkoj obaveštajnoj službi BND spekuliše se o motivima uhapšenih. Krivica trojice bombaša još nije dokazana, ali ih indicije ozbiljno terete.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
To je, sa kosovske strane, potvrdio portparol policije Veton Eljšani. Istovremeno, nemačko ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu je potvrdilo ozbiljnost situacije, odbijajući da da bliža objašnjenja.Podsećanja radi, podmetnuta paklena mašina eksplodirala je ispred sedišta misije Euleksa u Prištini, u petak 14. novembra. Diverzija nije izazvala ljudske žrtve, već samo materijalnu štetu, shvaćena je kao opomena

EU, ne bi li odustala od prihvatanja šest tačaka srpskog zahteva uvezi sa ustoličenjem misije Euleksa. Od prvog trenutka sumnjalo se da su takozvani radikalni elementi OVK-a vinovnici eksplozije, ili nalogodavci.

Rezultati istrage koju su zajednički vodile antiterorističke jedinice kosovske administracije ipredstavnici policije UN izazvali su niz novih nedoumica.

S obzirom na to da uhapšeni nisu nemački državljani, potekli sa prostora bivše Jugoslavije, već Nemci nemačkog porekla, nametnula su se dva zaključka – oba zasnovana na spekulacijama. Da li su uhapšeni bili plaćenici u službi radikalnog jezgra OVK-a, kako se sumnja u petom odeljenju BND-a, zaduženom za odbranu od terorizma, ili je reč o „agentima (čijim) na specijalnom zadatku”, kako se ističe u osmom direktoratu, nadležnom za kontrašpijunažu?

U prilog prvoj spekulaciji ide činjenica da članovi osumnjičene terorističke trojke nisu prvi Nemci koji su planirali, pripremali i izvodili terorističke akcije u ime i po nalogu OVK-a. U Prištini je juna 2001. uhapšen nemački terorista Roland Bartecko pod sumnjom da je planirao atentat na jednog pukovnika srpske policije. Istovremeno je, sa zakašnjenjem, ustanovljeno da je bio i „arhitekta” terorističkog napada na srpski autobus koji je u februaru te godine, u blizini sela Livadice, uprkos pratnji pripadnika Kfora, dignut u vazduh. Tom prilikom poginulo je dvanaest osoba.

Sa druge strane, spekulacija o postojanju agenata, koji u tuđem interesu nastoje da destabilizuju region, nailazi na svoju potvrdu u daljem toku istrage. Posle samo nekoliko dana provedenih u zatvoru policije UN Bartecko je prebačen u američku vojnu bazu Bondstil – i tako „izmakao” kontroli i nadzoru islednika...

M. Kazimirović

[objavljeno: 22/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.