Nema torture u zatvorima, ima kršenja prava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2012, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema torture u zatvorima, ima kršenja prava

BEOGRAD -

U Srbiji ne postoji tortura kao sistemska pojava, ali je utvrđeno postojanje slučajeva mučenja i zlostavljanja i drugih oblika nezakonitog ponašanja prema lišenima slobode, saopštio je danas Nacionalni mehanizam za prevenciju torture.

U saopštenju povodom 26. juna - Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, navodi se da kontinuirano loši materijalni uslovi, prenaseljenost ustanova u kojima su smešteni zatvorenici, uz neodgovarajući tretman, lošu zdravstvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaštitu i odsustvo socijalne podrške, mogu dovesti do postupanja koje dobija karakter nečovečnog ili ponižavajućeg.

"Ne treba izgubiti iz vida težak položaj profesionalaca i državnih službenika zaposlenih u ustanovama u kojima su smeštena lica lišena slobode. Oni od kojih se očekuje da omoguće efikasnu zaštitu i sprovode tretman i rehabilitaciju, takođe su i sami, često, na marginama svojih profesija i društva kao celine", piše u saopštenju.

Nacionalni mehanizam ocenjuje da Srbiji predstoji suštinsko suočavanje sa problemom položaja zatvorenika i njihove zaštite od bilo kojeg oblika mučenja ili zlostavljanja, bilo da su u policiji, zatvoru, bolnici ili ustanovama socijalne zaštite.

U radu Nacionalnog mehanizma učestvuju Zaštitnik građana Srbije i ombudsman Vojvodine, Lekarska komora Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beogradski centar za ljudska prava, Viktimološko društvo Srbije, Dijalog iz Valjeva, Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, Komitet pravnika za ljudska prava, Međunarodna mreža pomoći, Odbor za ljudska prava iz Valjeva, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za ljudska prava iz Niša i Libertas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nema torture u Srbiji, ima kršenja prava

Izvor: Kurir, 25.Jun.2012

U Srbiji ne postoji tortura kao sistemska pojava, ali je utvrđeno postojanje slučajeva mučenja i zlostavljanja i drugih oblika nezakonitog ponašanja prema lišenima slobode, saopštio Nacionalni mehanizam za prevenciju torture..BEOGRAD - U Srbiji ne postoji tortura kao sistemska pojava, ali je utvrđeno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.