Izvor: B92, 28.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema smene, ističe mandat"

Beograd -- Specijalnom tužiocu Jovanu Prijiću mandat ističe 1. marta, saopšteno je iz Tužilaštva u vezi sa špekulacijama da će on biti smenjen.

Republički javni tužilac će do tog datuma doneti odluku o popunjavanju te funkcije, saopštilo je Republičko javno tužilaštvo. Vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Janković ističe da je Prijić počeo da obavlja funkciju specijalnog tužioca 1. marta 2003. i da je Zakonom određeno da se na toj funkciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalazi dve godine, sa mogućnošću reizbora.

Odluka o postavljenju specijalnog tužioca će biti doneta pre isteka roka, naveo je Janković. "Nije mi poznat izvor špekulacija o smeni Prijića, ali za to republički javni tužilac nije dao nikakvog povoda niti je u tome učestvovao", navodi Janković.

Da je reč o pokušaju smene ocenio je i pravni zastupnik porodice Đinđić, Rajko Danilović.Navodna smena Prijića povezivana je sa suđenjem za ubistvo premijera Zorana Đinđića, kao i za predstojeće izručenje Dejana Milenkovića Bagzija.

Tužilaštvo navodi da je, zbog izmena Zakona o javnom tužilaštva u 2003. godini, raspisan oglas za imenovanje svih zamenika javnih tužilaca. To se odnosilo na sve zamenike javnih tužilaca, ali ne i na specijalnog tužioca. Prijić je na mesto specijalnog tužioca izabran sa mesta zamenika republičkog javnog tužioca.

Prijić je ipak podneo prijavu na oglas za izbor za zamenika Republičkog tužioca, pa ga je Vlada Srbije 17. juna 2003. godine imenovala za zamenika republičkog javnog tužioca za vreme od osam godina. Tužilaštvo dodaje da usled toga nije bilo zakonskog osnova za prekid mandata specijalnog tužioca Prijića niti da je to učinjeno.

"Najverovatnije, da bi se otklonila svaka dilema, Republički javni tužilac je 23. jula 2003. godine doneo rešenje o postavljenju Jovana Prijića za specijalnog tužioca, ali nije menjao deo rešenja o upućivanju niti u ostalim delovima, jer je Prijić od 1. marta te godine obavljao dužnost u neprekidnom trajanju, koju i danas obavlja", navodi tužilaštvo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.