Izvor: B92, 13.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema pritisaka na Tužilaštvo"

Beograd -- Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo da nema pritisaka na rad te institucije, ali je i navelo neke primedbe.

Tužilaštvo navodi da su neočekivane pojedine odluke sudskog veća u postupku koji se vodi protiv pripadnika takozvane stečajne mafije. "Zamenik tužioca Branislav Živković želeo je da kaže da verovatno postoje neki oblici pritisaka na sudsko veće, s obzirom da je jedan broj odluka veća potpuno neočekivan za Specijalno tužilaštvo", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navedeno je u saopštenju.

Navodi se i da je "tužiocu zabranjeno da postavlja pitanja koja počinju sa 'da li' do odluke o prihvatanju jemstva i puštanju na slobodu organizatora kriminalne grupe".

Portparolka Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević izjavila je danas da nema pritisaka na sudsko veće u postupku protiv grupe optužene za privredni kriminal i zloupotrebe u privredi. Ona je istakla da je neosnovana i neargumentovana tvrdnja kojom Specijalno tužilaštvo ukazuje na moguće pritiske na sudsko veće u tom procesu protiv takozvane stečajne mafije.

"Zamenik specijalnog tužioca Branislav Živković trebalo bi da svoje argumente o pristiscima na sudsko veće iznese u žalbi", rekla je ona.

Pomoćnica ministra pravde Snežana Malović demantovala je optužbe, rekavši da Ministarstvo pravde nije nikada, niti će, vršiti pritisak na bilo koji pravosudni organ.

"Ministarstvu pravde je nemanja Jolović uputio pritužbu na rad sudije, suda i tužilaštva, što je Ministarstvo pravde, prema zakonskoj obavezi, prosledilo na dalju nadležnost sudu i Tužilaštvu. Ujedno, Ministartsvo pravde zahteva od specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala, odnosno njegovog zamenika Branislava Živkovića, da objani, i to javno, ko je i kako vršio pritisak, odnosno da li postupak u skladu sa zakonom tretira kao vid pritiska na rad", kaže ona.

Živković je na jučerašnjem pretresu rekao da Republičko tužilaštvo, Ministarstvo pravde i Advokatska komora vrše pritisak na Specijalno tužilaštvo kako bi ga omekšali.

Sudsko veće prihvatilo je predloge za puštanje iz pritvora optuženih Nemanje Jolovića i Milinka Brašnjovića uz jemstvo od 100.000, odnosno 50.000 evra, a Živković je najavio žalbu na takvo rešenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.