Izvor: Blic, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema pravnih argumenata za izručenje Jurišića BiH

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević je izjavio da nema pravnih elemenata da se Ilija Jurišić, osumnjičen za slučaj "tuzlanska kolona", koji je uhapšen na teritoriji Srbije, izruči BiH.

"S obzirom na to da je Jurišić uhapšen na teritoriji Srbije i s obzirom na to da je zaprećena kazna za ratni zločin preko 10 godina, bez obzira na činjenicu što je krivično delo počinjeno na teritoriji BiH, nema pravnih argumenata da se on izruči BiH", kazao je Vukčević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama" rekao da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine nadležno za postupanje u predmetima krivičnih dela ratnog zločina za celu teritoriju bivše SFRJ.

"Zbog toga smo i procesuirali slučaj kao što je 'Ovčara', počinjen u Republici Hrvatskoj, te 'Zvornik', 'Škorpioni', koji su počinjeni u BiH", dodao je Vukčević.

Kad je reč o "slučaju Jurišić", on je naveo da je istraga još u toku i da se u tužilaštvu za ratne zločine, s obzirom na raspoložive dokaze da je Jurišić učestvovao u izdavanju naređenja za napad na "tuzlansku kolonu" vojinika JNA maja 1992. godine, nadaju da će istraga uskoro biti privedena kraju i da će biti doneta odluka da li će biti podingunta optužnica.

Vukčević je podsetio da je predmet ratnog zločina "tuzlanska kolona" formiralo vojno pravosuđe i na osnovu dokaza i izjava svedoka kojima je raspolagalo vojno tužilaštvo, dodavšsi da su taj predmet u tužilaštvu Srbije preuzeli sa punom odgovornošću, ozbiljnošću i profesionalnošću.

"Žrtve tog ratnog zločina nalaze se i na teritoriji Srbije, a mi smo, da vas podsetim, nadležni za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše SFRJ", rekao je Vukčević.

Ilija Jurišić je uhapšen zbog sumnje da je na području opštine Tuzla u BiH počinio ratni zločin. Osumnjičen je za slučaj "tuzlanska kolona", odnosno sukob policije i pripadnika JNA 15. maja 1992. godine na Brčanskoj malti. Slučaj "tuzlanska kolona" se u pravosuđu Srbije vodi kao jedan od najtežih ratnih zločina nad JNA u ratu u bivšoj Jugoslaviji. Snage Armije Republike BiH napale su kolonu vojnika JNA koji su se, uz garanciju međunarodne zajednice, povlačili iz kasarne u Tuzli, a u tom napadu poginulo je 207 vojnika, a više od 150 je ranjeno.

Za taj slučaj sumnjiči se, između ostalih, i ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić, koji je nadavno uhapšen u Tuzli na osnovu zahteva Srbije, ali ga je Sud BiH pustio na slobodu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.