Izvor: Politika, 03.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nejasna ostavka

Sudiji Specijalnog suda omogućeno da poseti brata subotom, kada nisu predviđene posete Uprava za izvršenje zavodskih sankcija juče je demantovala da sudiji Marku Kljajeviću nije omogućavano da posećuje brata Gorana Kljajevića u pritvoru, navodeći da nikad dosad nije imao primedbi na odnos zaposlenih u Centralnom zatvoru prema njemu.

Uprava je u saopštenju citirala članak koji je juče objavio dnevni list "Blic", pod nazivom "Sudiju oterale uvrede", a koju su preneli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pojedini elektronski mediji. Naime, u članku se tvrdi da je sudija Specijalnog suda Marko Kljajević podneo ostavku Vrhovnom sudu Srbije i da je zatražio da bude razrešen dužnosti navodno zbog uvrede i poniženja koje je pretrpeo prilikom nedavnog obilaska brata Gorana Kljajevića u Centralnom zatvoru. Tada su ga, navodno, stražari ostavili da čeka u redu sa ostalim posetiocima.

Pozivajući se na izvor blizak Kljajeviću, "Blic" je objavio da se sudija uvredio jer je pretrpeo uvrede i dobacivanja dok je čekao u redu sa ljudima i članovima porodica onih kojima je nekada sudio.

"Tada se sudija Specijalnog suda okrenuo, izašao iz zatvora i uputio za Crnu Goru odakle je napisao pismo ostavke na mesto predsedavajućeg sudije u Specijalnom sudu", navedeno je u tom članku.

Negirajući te navode, Uprava za izvršenje zavodskih sankcija podseća da je sudiji Kljajeviću omogućeno da poseti brata subotom, kada nisu predviđene posete i primanje paketa, preneo je Tanjug.

"Imajući u vidu da on predsedava u izuzetno delikatnom procesu za ubistvo premijera Đinđića, sudiji Kljajeviću omogućeno je da posećuje brata u danu koji nije predviđen za posete", prenela je agencija Beta.

– Sudija je uvek posećivao brata u pritvoru uz dobijenu dozvolu i odobrenje istražnog sudije i prilikom tih posete u više navrata primio ga je upravnik Okružnog zatvora, kao i načelnik Posebne pritvorske jedinice – tvrde u Upravi i dodaju da je "Marko Kljajević imao samo reči hvale s obzirom na kolegijalnost i spremnost nadležnih i zaposlenih u Okružnom zatvoru da mu se izađe u susret". Vrhovni sud Srbije potvrdio je prekjuče da je sudija Specijalnog suda Marko Kljajević, predsedavajući sudskog veća koje sudi u procesu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i "zemunskom klanu", 28. avgusta pismeno saopštio da se povlači sa sudijske funkcije u procesu protiv optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

U tom saopštenju sudija Kljajević nije saopštio razloge za odlazak. Njegov brat, Goran Kljajević, bivši predsednik Trgovinskog suda u Beogradu, suspendovan je i pritvoren jer je označen kao jedan od organizatora kriminalne grupe nazvane "stečajna mafija".

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prekjuče je dao rok od 15 dana državi Srbiji da se izjasni o tužbi koja je protiv nje podneta u Kljajevićevo ime.

D. S.

[objavljeno: 03.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.