Izvor: Blic, 08.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nejasan iskaz ključnog svedoka

Nejasan iskaz ključnog svedoka

BEOGRAD - Svedočenjem Branka Đurića, bivšeg načelnika SUP Beograd, i Vidana Mijajlovića, nekadašnjeg načelnika beogradske saobraćajne policije, juče je u Okružnom sudu nastavljeno suđenje optuženima za ubistvo četvorice članova Srpskog pokreta obnove i za pokušaj ubistva Vuka Draškovića, lidera stranke, na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine. Bivši šef RDB Radomir Marković i dvojica saradnika RDB Nenad Ilić i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nenad Bujošević optuženi su za ubistva, dok se Milan Radonjić, šef beogradskog RDB, tereti za pomaganje u ubistvu.

Mijajlović je izjavio da mu je Buca Đurić na mestu nesreće rekao da proveri registarsku tablicu BG 994-970, koja je nađena u krilu jednog poginulog, a koja je spala s kamiona-ubice.

- Tablica nije bila u kompjuterskom sistemu, te sam pozvao dežurnu službu Uprave saobraćajne policije i radnica mi je rekla da se ta registracija vodi u specijalnoj evidenciji. Đurić mi je tada kazao da posle uviđaja odem u Beograd i kažem Branki Ilić, koja je bila zadužena da vodi evidenciju, da proveri tablice. Ona mi je donela papir formata A4 na kojem su stajale oznake: 'strogo poverljivo' i 'državna tajna'. Takođe je pisalo da je zbog gubitka jedne tablice vozilo RDB s tim registarskim brojem, marke 'zastava', odjavljeno kao izgubljeno još 1993. godine - ispričao je Mijajlović.

Posle njegovog svedočenja, Branko Đurić je izjavio da nije rekao Mijajloviću da proveri tablice. - Kada sam stigao na mesto nesreće, tamo su već bili Dragan Čović, njegov vozač i Spasoje Krunić. Mijajlović je kasnije došao, a pre njegovog dolaska me je prva saobraćajna patrola obavestila da se u evidenciji ne nalaze podaci o pronađenoj tablici - kazao je Đurić.

On je tvrdio da nije rekao Mijajloviću da proveri tablice, sve do suočenja kada je rekao: 'Možda sam mu to tražio nakon što sam dva-tri puta proveravao tablice.'

Buca Đurić je izjavio i da mu je Državna bezbednost tražila da okrivi Radeta Markovića kao organizatora ubistva na Ibarskoj magistrali. Rekao je da mu je izvesni Zoran Cvijović nudio takvu pogodbu, preteći da u suprotnom ima nalog istražnog sudije da ga zatvori.

- Rekli su mi da je Marković napravio grešku jer nije prihvatio nagodbu da okrivi Slobodana Miloševića, a da je sada bitno pomoći Radetu da ne ode u Hag - kazao je Đurić.

Svetozar Novaković, saobraćajni policajac koji je kritičnog dana zaustavio kamion-ubicu na Ibarskoj magistrali, juče je dao nerazumljiv iskaz. Nerazgovetno je ispričao kako su mu tom prilikom prišle dve osobe i rekle mu da propusti kamion. - Predstavili su se kao moje kolege, a jedan je imao tetovažu crvene boje na desnoj strani ispod brade - kazao je Novaković. Na pitanje da li može da prepozna osobu sa tetovažom, Novaković je rekao da nije siguran.

Tokom istrage, Dragoljub Todorović, advokat Vuka i Danice Drašković, izjavio je da je Novaković, kao i njegov kolega Miroslav Ljubić koji juče nije došao da svedoči, rekao istražnom sudiji da je osoba koja mu je rekla da propusti kamion imala istetoviranu ružu na vratu. Rekao je i da se istetovirana osoba predstavila kao radnik DB. Todorović je tada rekao da je Nenad Bujošević rekao u istrazi da jedino Milorad Luković Legija, bivši komandant JSO, ima takvu tetovažu. Suđenje se nastavlja danas. N. J.

Sudiji 'zaprećeno' pismom

Na početku jučerašnjeg glavnog pretresa, advokat Rajko Danilović, punomoćnik oštećenih porodica, rekao je sudiji Miroslavu Cvetkoviću da je dobio pismo od novinara Milovana Brkića posle kojeg preporučuje sudiji da zatraži svoje izuzeće. U pismu koje je dostavljeno novinarima piše da je Brkić u razgovoru sa advokatom Ljubomirom Gomilanovićem saznao da će sudija Cvetković doneti oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza. Takođe je saznao da sudija smatra da će posle takve presude biti razrešen, ali da će ući u istoriju. Pisalo je i da sudija smatra da ima podršku aktuelne vlasti.

Nakon što je pogledao pismo, sudija Cvetković je prokomentarisao da uopšte ne poznaje advokata iz pisma. Uvrede opet nisu izostale

Iz publike su se juče često čule psovke i dobacivanja na račun sudije Cvetkovića i advokata odbrane. Sudiji je zamerano da se 'pravi lud' i da 'ispira mozak svedocima', dok je nekoliko mladih žena iz publike vređalo advokata Zoru Dobričanin-Nikodijević, branioca Milana Radonjića, govoreći joj da je 'kravetina', 'guska' i da bi trebalo da je bude sramota što brani ubice.

Nakon suđenja, brat Vučka Rakočevića je prišao sudiji Cvetkoviću i rekao mu da je sraman odnos prema njihovoj nesreći od strane sudije i 'ovog bradatog majmuna', misleći na advokata Dušana Mašića, branioca Radeta Markovića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.