Izvor: B92, 05.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvestan nastavak suđenja

Beograd -- Još je neizvesno da li će suđenje za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića biti nastavljeno u četvrtak.

Predsednik Sudskog veća Marko Kljajević, koji je prošle nedelje pismenim putem tražio razrešenje sa sudijske funkcije, juče se nije pojavio na poslu u Posebnom odeljenju Okružnog suda iako mu je istekao godišnji odmor, a brojni pokušaji kolega da s njim stupe u kontakt bili su neuspešni.

Za sutra je zakazan Kolegijum sudija Posebnog odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s predsednikom Okružnog suda Sinišom Važićem, a tada bi se moglo znati koji će sudija predsedavati Veću, najverovatnije neko od dvoje sudija koji su s Kljajevićem od početka vodili proces, a to su Milimir Lukić ili Nata Mesarović.

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević smatra da konkretnih problema u nastavku suđenja za ubistvo Đinđića neće biti, ali da će Odbrana pokušati da situaciju okrene u svoju korist, što bi moglo da ima indirektne posledice. "U praksi će to značiti novo odlaganje, verovatno ne dugo, jer će Kljajevićevo mesto zauzeti osoba koja je dobro upoznata s tokom procesa. Indirektno, šteta je mnogo veća, mi još ne znamo zašto se Kljajević odlučio na tako drastičan potez pred kraj", kaže Anastasijević.

Prema ranijem planu, za četvrtak je predviđeno prvo pojavljivanje svedoka-saradnika Dejana Milenkovića. U međuvremenu je potvrđeno da će veštaci iz Visbadena video-linkom svedočiti na tom suđenju. Na osnovu dopisa iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, njihovo svedočenje može se očekivati 2. ili 6. novembra. Anastasijević kaže da se, u vezi s tim, proces nepotrebno zakomplikovao i da je potrošemo dosta vremena. "Zbog raznih proceduralnih problema u vezi s drugačijom zakonskom regulativom u Nemačkoj i kod nas, u odnosu na status veštaka pred sudovima, u odnosu na zahteve Odbrane da se stručnjaci iz Visbadena pojave u sudnici i budu unakrsno ispitivani, čitava stvar se iskomplikovala i izazvala nepotrebno zadržavanje procesa. Sada je to sve završeno, ničega suštinski značajnog u njihovoj celoj priči nema za proces jer je njihov izveštaj odavno stigao u Beograd i u njemu se manje-više do najsitnijih detalja potvrđuje ono što su potvrdili naši kriminolozi", objašnjava Anastasijević.

Suđenje za ubistvo Đinića počelo je 22. decembra 2003, i pre ostavke Kljajevića je bilo očekivano da će biti završeno do kraja godine.

Korać: Ometanje dolazi iz vrhova vlasti

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać ocenjuje danas da je sudija Marko Kljajević dužan da poslednji put odigra svoju sudijsku funkciju, braneći istinu i pravdu, i kaže ono što je svima očigledno, a to je da ometanje suđenja za ubistvo Đinđića dolazi iz vrhova vlasti. Korać je u autorskom tekstu u banjalučkim Nezavisnim novinama naveo da je od dolaska na vlast vlade Vojislava Koštunice suđenje ubicama Đinđića ometano i marginalizovano.

"Ministar pravde Zoran Stojković dobio je zadatak da suđenje oteža neprekidnim najavama promena statusa suda, zakona na kojima se zasniva, pa čak i izjavama da su plate sudija previsoke. Oni koji su došli na vlast optužbama da je Đinđić prijatelj kriminalaca, a verovatno i sam kriminalac, teško da su mogli drugačije da se ponašaju. Imali su i dodatni razlog za ometanje jer je suđenje bilo opasno za one među njima koji su bili do guše umešani u kontakte sa ubicama. Nema moćnijeg motiva za ometanje od nečiste savesti. Oni koji su častili prisutne kada je Đinđić ubijen, nisu smeli da dozvole da suđenje postane centralna politička činjenica naše novije istorije. U tome je smisao svega što se oko suđenja zbiva", ocenjuje Korać.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.