Neizvesnost među sudijama Srbije

Izvor: Politika, 11.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesnost među sudijama Srbije

Stiče se utisak da je Visoki savet sudstva pod velikim uticajem Ministarstva pravde, kaže Omer Hadžiomerović

Društvo sudija očekuje da Visoki savet pravosuđa samostalno napravi kriterijume i merila za izbor sudija, izjavio je juče sudija Omer Hadžiomerović, portparol Društva sudija.

– Sudijama i dalje nije jasno na osnovu čega je Visoki savet utvrdio potreban broj sudija u Srbiji. Broj od 1.700 ili 1.800 već dve godine spominje Ministarstvo pravde, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a Visoki savet je upravo procenio da je to taj broj. Stiče se utisak da je Visoki savet sudstva pod velikim uticajem Ministarstva pravde. Ako je taj broj određen na osnovu statističkih podataka, onda je mogao i Zavod za statistiku da odredi broj sudija u Srbiji – kaže Omer Hadžiomerović.

On smatra da je 1.838 sudija nedovoljno za efikasno funkcionisanje sudstva.

– Ako se kasnije ispostavi da taj broj treba povećati, onda mi se čini da će se posle opšteg izbora raspisati novi konkurs za nove sudije koje će birati parlament, pa opet imamo učešće druge grane vlasti u izboru sudija – kaže Hadžiomerović.

Naš sagovornik ukazuje da Visoki savet sudstva, koji treba da bude najviše sudsko telo, koje će pravosuđu garantovati nezavisnost, još nema svoju administrativnu kancelariju, koja je po zakonu trebalo da bude osnovana, pa da zbog toga sve podatke i materijale za rad Saveta priprema Ministarstvo pravde. Podseća i da je Savet konstituisan u krnjem sastavu.

– Visoki savet sudstva je u svom radu potpuno oslonjen na Ministarstvo pravde, a sudije treba da se zaista uvere da je to jedno telo koje će im garantovati nezavisnost i samostalnost. Imamo kontakte sa sudijama iz svih gradova u Srbiji i među njima vlada velika nesigurnost i neizvesnost. A upravo bi trebalo da se osećamo sigurnije od kada je osnovan Visoki savet – kaže Hadžiomerović.

Ističe da bi Visoki savet pravosuđa trebalo da bude nezavisan i od sudske vlasti, a kamoli od izvršne. Zamera i što se „niko iz Saveta nije potrudio da objasni šta će biti sa viškom sudija”.

– Meni se čini, na osnovu kriterijuma, da to nije postupak izbora nego postupak razrešenja sudija. Jer, ako imamo u vidu da će se obarati pretpostavka stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti, onda to liči na postupak za razrešenje sudije u kome se dokazuje da neko nije stručan i dostojan. Ali, sudije u postupku razrešenja imaju pravnu zaštitu, a u postupku reizbora odnosno neizbora je nemaju – objašnjava sudija Hadžiomerović.

Profesor dr Zoran Ivošević, predsednik radne grupe koja je sačinila predlog kriterijuma i merila za izbor sudija kaže da je najosetljivije pitanje izbora već postojećih sudija,

– Venecijanska komisija jednodušno podržava tu ideju da se uvažava ta pretpostavka stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kada je reč o zatečenim sudijama. Nije reč o lustraciji, jer ona je glasna, a ovo je jako tiho. Cela javnost bi morala da zna ko se lustrira i zašto se lustrira. Međutim, imamo i danas sudije koji su zatečeni u izbornoj krađi u vreme Miloševića, pa one koji su zabranjivali rad Društvu sudija, oni koji su učestvovali u nameštenim suđenjima. Prema tome ima sudija koji zaslužuju da ne budu izabrani. Oni ne ispunjavaju kriterijume za izbor – objašnjava dr Zoran Ivošević.

Ističe da radnu grupu koja je pisala predlog kriterijuma nije osnovala vlada, već Evropska konsultantska kuća EKO sa sedištem u Briselu.

– Razlika između broja sudija danas i broja sudija sutra će razumno da nastane, jedan deo će otići u penziju a drugi deo neće biti izabran. Razlika nije ni velika. Imamo 2.400 sudija, a imaćemo 1.838. Pa i Društvo sudija priznaje da među sudijama ima onih koji su se ogrešili o dužnost – kaže Ivošević.

Aleksandra Petrović

-----------------------------------------------------------

Drškom pištolja „delio pravdu”

Kragujevac – Protiv sudije Okružnog suda Dragana Lekovića (53) biće podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio dela izazivanja opšte opasnosti i nanošenja lakih povreda. Kasno preksinoć, ovaj kragujevački sudija, kako saopštava Policijska uprava, drškom pištolja za koji poseduje dozvolu udario je Ivana Riznića (45). Do međusobnog sukoba je, kako se navodi, došlo posle kraće rasprave u Kopaoničkoj ulici, u naselju Erdoglija. U znak upozorenja Rizniću koji je sa njim želeo da se obračuna posle svađe, sudija Leković je ispalio i jedan hitac u vazduh. Posle toga on se sam prijavio policiji.

B. K.

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.