Izvor: B92, 12.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesno svedočenje veštaka

Beograd -- Stručnjaci Instituta iz nemačkog grada Visbadena nisu ni danas saslušani pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Razlog jeste što nemačke vlasti još nisu odlučile kako će oni svedočiti na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Postoji mogućnost da stručnjaci svedoče video-linkom, a druga mogućnost je da u Nemačku otputuju jedan sudija, zamenik specijalnog tužioca i jedan advokat odbrane kako bi saslušali nemačke stručnjake.

Predsedavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudija Marko Kljajević diplomatskim kanalima zatražio je od vlasti Nemačke da veštaci budu saslušani putem video-konferencijske veze. Ukoliko do toga ne dođe, postoji mogućnost odlaska u Nemačku. Advokati odbrane dogovorili su se da u Nemačku, uz sudiju i tužioca, otputuje advokat Zvezdana Jovanovića Nenad Vukasović: "Mi ćemo tamo morati da poštujemo krivični zakon Republike Nemačke. Moram da vam kažem da meni još nije poznato da li ću u tom slučaju ja imati prevo da direktno postavljam pitanja. Ukoliko bi odgovor bio negativan, u smislu da nemam pravo da ja lično postavljam pitanja i učestvujem aktivno tamo u saslušanju, onda u tom slučaju ja ne bih išao, izbarao bi se neko iz kruga branilaca ko bi otišao, obavio taj formalni deo da bude prisutan", kaže Vukasović.

Nemački eksperti potvrdili su nalaze srpskih stručnjaka na osnovu kojih je i napisana optužnica. Sudija je objasnio da procedura oko njihovog svedočenja dugo traje jer se komunicira isključivo diplomatskim putem.

Posle tog objašnjenja, on se osvrnuo, čini se, na izjavu ministra policije posle ubistva svedoka-saradnika a u vezi s ovim suđenjem. Kljajević je rekao da se sudu sada zamera na odugovlačenju postupka a on se pita zar pre svega nije važna zakonitost postupka i istina u toj krivičnoj stvari?

U nastavku suđenja pročitan je izveštaj BIA o napredovanju Milorada Ulemeka u službi. On je 1996. zaposlen u Državnoj bezbednosti i istog dana postao je komandant u to vreme elitne Jedinice za specijalne operacije. U februaru 2000. dobio je čin pukovnika.

Nešto više od od godinu dana kasnije, u maju 2001, pucao je u diskoteci u Kuli, pa je dan kasnije udaljen sa posla i oduzeto mu je naoružanje i značka. Ulemek je rekao da je to falsifikat i da je i posle tog datuma ostao komandant JSO-a "u senci" i da je učestvovao u akcijama i krajem maja u Kopnenoj zoni bezbednosti. Messec dana kasnije pucao je na rođendanu Svetlane Ražnatović u Klubu Stupica. Dana 19. juna protiv njega je podignuta krivična prijava, a dan kasnije raskinuo je radni odnos. Odmah je napustio zemlju. U zemlju se vratio 2002, kada je dobio obezbeđenje uz, kako kaže, saglasnost tadašnjeg ministra policije.

O merama zaštite svedoka

Prošlog vikenda u Beogradu ubijeni su svedok-saradnik u tom procesu Zoran Vukojević i odbegli pripadnik Zemunskog klana Zoran Pović. Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je sinoć u Utisku nedelje da Zakon o merama za zaštitu svedoka dobro funkcioniše, ali da je problem nastao kada je svedok odbio zaštitu.

"Ako nemamo princip dobrovoljnosti, onda bismo došli u situaciju da kršimo ljudska prava i svi bismo sutra plaćali užasnu cenu. Kada se uđe u program zaštite, država strogo mora da sprovodi mere i vi onda morate da slušate državu. Ne može svedok da određuje kako će i pod kojim uslovima njega država da čuva. Ako država posluša svedoka, ako je on iz kriminalnog miljea, onda država ulazi u kriminal s njim. Nemojte, to bi bilo mnogo opasno", kaže on i tvrdi da je jedinica policije koja učestvuje u programu zaštite svedoka pročišćena i veoma dobra.

S druge strane, advokat Božo Prelević ocenjuje da neki svedoci ne žele da prihvate program zaštite jer znaju koliko ta policijska obezbeđenja mogu biti neefikasna. "Ako pogledate samo šta se događalo oko ubistva premijera, da su oni pokušavali da uđu u obezbeđenje premijera, videćete da oni sasvim dobro znaju da su ta policijska obezbeđenja veoma šuplja. Ubistvo Đinđića i sve ono što se događalo posle toga nije moglo da se desi bez podrške ljudi koji su radili u Državnoj bezbednosti i policiji. Vi, u stvari, vidite da policija nije u stanju da adekvatno zaštiti te ljude, ona može da ih zaštiti stavljanjem u zatvor", kaže on.

Jočić: Cena zablude će biti velika

Ministar policije Dragan Jočić izjavio je da će se MUP izboriti sa ostacima tog i ostalih klanova i bez ostatka uhvatiti u koštac s kriminalnim grupama u Srbiji. "Međutim, događaji poslednjih dana u Beogradu nikako ne znače da se vreme nesigurnosti vratilo, ovo ministarstvo to nikako neće dozvoliti. Bez skrupule i ostatka ćemo se uhvatiti u koštac sa ostacima klana i klanova i svim drugim kriminalnim grupama i boriti se protiv njih. Niko neće i ne može nekažnjeno prolivati krv na ulicama Srbije kada je Srbiji mir najpotrebniji. Ko misli da može, neka zna da će cena te zablude biti velika", rekao je ministar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.