Izvor: B92, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Negativne reakcije na presudu

Beograd -- Vuk Drašković ocenio je novu presudu za višestruko ubistvo na Ibarskoj magistrali kao "sunovrat pravde" i "nagradu za masakr".

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković je rekao u izjavi Beti da su "ubijeni na Ibarskoj magistrali danas ubijeni i od strane sudije Bojana Mišića, a ubice nagrađene". On je zatražio da se ustanovi da li je sudiju Bojana Mišića, koji je doneo poslednju presudu, obučavao Milorad Ulemek u Erdutu tokom rata u Hrvatskoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ja danas pišem zahtev ministru pravde Srbije da se hitno ustanovi da li je ovaj sudija Mišić bio ratnik u Vukovaru 1991. godine i da li je, kao što imamo naznaka, obučavan u Erdutu od Legije ili njemu pretpostavljenih", najavio je Drašković.

Bivši generalni inspektor MUP-a Srbije Vladimir Božović, koji je nekada bio u pravnom timu SPO-a, kaže da je ova presuda skandalozno suprotna zakonu, pravu i moralu.

"Tek se sad pokazuje koliko je neophodno zaista suštinski reformisati službu bezbenosti, MUP, državnu bezbednost, pravosuđe i koliko su opravdani zahtevi sadašnje EU da nema pregovora i razgovora sa vladom u kojoj bi sedeli isti ljudi koji su se sastali s Legijom, koji ne sarađuju s Haškim tribunalom, koji ne sarađuju sa svojim građanima u ispunjenju očekivanja", kaže on.

Danica Drašković: Šta drugo očekivati od Mišića

Danica Drašković, sestra jedne od žrtava zločina na Ibarskoj magistrali, Veselina Boškovića, ocenila je za B92 odmah po izricanju presude da od sudije Bojana Mišića nije ništa drugo ni očekivala.

"Od Bojana Mišića? On se obučavao u Erdutu, Legija i Arkan su mu bili šefovi, on nije mogao da donese drugačiju presudu, on mora da štiti svoje šefove. To je jedna družina, jedna zločinačka družina", kaže ona.

"Nisu zločinci samo Legija i oni koji su ubili na Ibarskoj magistrali i oni koji su ubili Stambolića i, nažalost, kasnije Đinđića, nego su u zločinačkom udruženju i sudije i tužioci", kaže Draškovićeva.

"To je evidentno i apsolutno se ne bojim to da kažem. To se može dokazati na svakom sudu, vrlo je lako dokazati da je Bojan Mišić bio u Erdutu, ali niko se time nije bavio", kaže ona.

"Prema tome, borba za pravdu, istinu i za kažnjavanje zločina je u rukama samo porodica i nikoga više. Državu to ne zanima kao što vidite, država štiti državnu bezbednost i najvažnija je državna bezbednost i najvažnije je da ne bude osuđen niko iz DB-a, a cela Srbija neka propadne, svi neka budu nezadovoljni, pravde neka nema", dodala je ona.

Sledi žalba u Strazburu?

Brat ubijenog Zvonka Osmajlića, Veselin, najavio je da će se porodice žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu jer više ne veruju srpskom pravosuđu.

"Smatramo da se sada pokazalo da je ovo dogovor ove vlade, na čelu s Koštunicom, Jočićem i Stojkovićem, koji su prilikom hapšenja s Legijom dogovorili ovakav scenario za suđenje. Ova sramna presuda ... toliko je sramna da Legija i drugi odgovaraju po dve godine za ubistvo, kao da su pregazili kokošku, a ne ubili čoveka".

Brat ubijenog Marko Osmajlić kaže da je odmah kada je sudija počeo da čita, shvatio šta će se desiti jer je sudiji glas drhtao: "Mi nećemo oprostiti ovaj zločin, sada vam kažem svima, uvek ćemo tražiti pravnim sredstvima, a znate i sami: ima i drugih sredstava".

Barović: Odluka došla s vrha

Advokat porodica nastradalih na Ibarskoj magistrali Nikola Barović izjavio je danas da smatra da je "odluka o ovom zločinu došla sa državnog vrha".

Povodom presude Okružnog suda, kojom je bivši šef DB-a Radomir Marković oslobođen optužbe za učešće u ubistvu, a osuđen samo za pomaganje učiniocu posle izvršenog dela, Barović ocenjuje da takva kvalifikacija ne stoji.

"Zašto bi onda Marković prikrivao zločin, ako ne stoji iza toga. Presuda za pokušaj ubistva Draškovića u Budvi pokazala je da je, kao i u ovom slučaju, odluka došla sa višeg mesta i očigledno ide do tadašnjeg šefa države", rekao je Barović za Betu.

"Odgovornost je na Vrhovnom sudu"

Beogradski Centar za ljudska prava saopštio je da očekuje od Vrhovnog suda Srbije da, vodeći računa o težini krivičnog dela, izrekne odgovarajuću presudu optuženima za zločin na Ibarskoj magistrali.

"Ovaj se zločin dogodio kao deo stravičnog naloga zloupotrebljenoj Službi državne bezbednosti da nekažnjeno ubija i tako uređuje političku scenu Miloševićeve Srbije", kaže se u saopštenju Centra.

Pred Vrhovnim sudom stoji poslednja mogućnost da spreči dodatno ruganje porodicama žrtava i uputi poruku javnosti da nekažnjeno ubijanje i umanjivanje odgovornosti za inspiratore zločina više nije moguće, poručuje Centar za ljudska prava.

Batić: Počinioci nagrađeni za zločin

Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić ocenio je da su "sramnom" presudom optuženi za ubistvo na Ibarskoj magistrali "nagrađeni" za počinjeni zločin.

"Obrazloženje da je primenjen blaži zakon u izricanje kazne, naravno, ne stoji, jer je ekvivalent smrtnoj kazni, koja je u vreme tog zločina postojala, kazna od 40 godina zatvora", rekao je Batić na konferenciji za novinare.

Komentarišući završetak ponovljenog suđenja za zločin na Ibarskoj magistrali, Batić je dodao da su okrivljeni u tom postupku "miljenici vlasti" i da je zato "normalno" što je izrečena takva presuda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.