Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedovoljno hranitelja

KRUŠEVAC - Broj hraniteljskih porodica u Rasinskom okrugu je dosta visok, ali je Centru za socijalni rad u Kruševcu potrebno najmanje 10 posebnih hraniteljskih porodica koje bi mogle da brinu o deci sa smetnjama u razvoju.

- Tendencija je da se smanjuje broj dece koja se zbrinjavaju u institucijama, a smeštaj dece sa smetnjama u razvoju je problem u većem delu Srbije. Radi se o širokoj kategoriji, od dece koja imaju zdravstvene probleme do dece kojoj je neophodan stimulans >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u učenju. U prošloj godini mi smo desetoro dece izmestili iz ustanova i smestili u porodice, ali bi bilo dobro kada bi imali desetak specijalizovanih hraniteljskih porodica - kaže Ljiljana Lukić, psiholog u ekipi za decu kruševačkog Centra za socijalni rad.

Ljiljana Lukić smatra da za mnoge hraniteljske porodice ni novac nije stimulans da preuzmu brigu o detetu sa smetnjama u razvoju.

- U toj grupi ima dece koja boluju od hepatitisa C, kojima su neophodni lekovi ili pomagala, koja često moraju da idu na kontrole u Beograd, a razlika od 3.000 do 4.000 dinara nije dovoljna da pokrije troškove putovanja i lečenja i zato je ovo problem kojim mora da se pozabavi i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku - kaže Ljiljana Lukić.

Na području Rasinskog okruga, koje pokriva kruševački Centar za socijalni rad, trenutno ima oko 80 nesrodničkih hraniteljskih porodica, odnosno 148 računajući i srodničke. U njima je zbrinuto 155 dece, ali se u Centru stalno radi na razvijanju hraniteljstva.

- Samo u kruševačkoj opštini imamo 130 dece bez roditeljskog staranja. Najveći deo dece je smešten na ovom području, ali ima dece koja su u Nišu, Beogradu i Miloševcu. Cilj nam je da što više dece bude smešteno u hraniteljske porodice jer je iskustvo pokazalo da se takva deca kada odrastu bolje snalaze u svakodnevnim životnim situacijama od dece koja su sve vreme bila u domu - zaključuje Ljiljana Lukić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.