Nedimović sa poljoprivrednicima u Jermenovcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2019, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović sa poljoprivrednicima u Jermenovcima

U poslednja četiri meseca, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je više od 200 sela na području Banata i Severno- i Zapadnobačkog okruga, i neke od ideja prezentovanih na tim sastancima već su ugrađene u program mera za 2020. godinu. Već drugi put u ovom periodu ministar je posetio Opštinu Plandište.

On je posetio je firmu "Biro Agrar Biv" u Jermenovcima, gde je održan radni doručak sa poljoprivrednim proizvođačima iz ovog i okolnih mesta. Ova porodična >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << firma na oko 500 hektara bavi se uzgojem prvenstveno soje, ali suncokreta, kukuruza, ječma i pšenice, a ministar je domaćine pohvalio zbog dosadašnjeg rada, i planova za podizanje silosa i pogona na bio-masu.

"To vam je u poljoprivredi zaokruženje celog sistema funkcionisanja, gde će on povući sa sobom sve svoje kooperante, pa neće biti ni paljenja žetvenih ostataka, neće biti animalnog otpada, jer sve to može u pogonu na bio-masu da se preradi, a da čovek nešto i zaradi. I to je dobro, on se očigledno u to razume, ima svoj cilj, i ako je sve ovo uspeo sa svojim roditeljima da uradi do sada, ne vidim razlog da mu mi ne pomognemo u realizaciji tih planova u narednim godinama", poručio je Nedimović.

Vlasnici firme redovno prate pokrajinske, republičke, ali i strane konkurse, i pažljivo planiraju svaki naredni korak. Kako kaže domaćin, on ne shvata zašto se mnogi proizvođači žale što nema više subvencija po hektaru.

"Meni mnogo više odgovaraju povraćaji za investiciju, jer onaj ko stvarno želi da se bavi poljoprivredom, iz tih povraćaja neće kupovati kola, televizor, ili graditi kuću, već će uložiti u navodnjavanje, mehanizaciju, silose. Tako će unaprediti i svoje gazdinstvo, a i svojim kooperantima će omogućiti lakšu proizvodnju", objašnjava Čaba Biro.

Plandište, kako je istakao predsednik opštine, nema veliki budžet i velike mogućnosti, ali je tu da pomogne svim svojim proizvođačima, a uz podršku resornog ministarstva i pokrajinskog sekretarijata, to je mnogo lakše.

"Postoji dosta konkursa, a nažalost jako malo naših sugrađana aplicira. Čaba Biro je jedan od onih koji prednjači u konkursima, dosta mehanizacije je nabavio zahvaljujući subvencijama ili povraćajima, tako da samo treba da slede njegov primer, i biće mnogo lakše i njima, a i nama kao opštini", kaže predsednik Opštine Plandište Jovan Repac.

Nakon Jermenovaca, ministar je obišao i poljoprivredna gazdinstva u Hajdučici i Velikoj Gredi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.