Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)zakonito o 'stečajnoj mafiji'?

Beograd -- Advokati osumnjičenih za privredni kriminal tvrde da se protiv njihovih klijenata vodi nezakonit postupak.

U međuvremenu, krivično veće Specijalnog suda produžilo je osumnjičenima pritvor za još dva meseca, a potrparolka tog suda Maja Kovačević izjavila je da je istraga zakonita i da će biti završena u roku od šest meseci.

Branioci osumnjičenih u aferi "stečajna mafija" upozorili su da su njihovim klijentima kršena ljudska prava i tom prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pričinjene brojne povrede zakona, od privođenja do saslušanja. Advokat Gorana Kljajevića Vladan Gajić upozorio je na izjave vladinih zvaničnika koji su njegovog klijenta unapred proglašavali krivim i presuđivali mu pre suda. Ipak, šta se tačno stavlja na teret Kljajeviću jeste službena tajna. "Ono što se njemu stavlja na teret ravno je onome za šta se povezuje osumnjičeni za ubistvom, koji je sa ubijenim bio u toj vezi, da mu je u određenom periodu davao šećernu vodicu", objašnjava Gajić.

Krivičnom prijavom obuhvaćen je i bivši generalni direktor "C marketa" Slobodan Radulović, za kojim policija traga. Njegov advokat kaže da je za otkrivanje lokacije Slobodana Radulovića potrebno skidanje oznake tajnosti sa čitavog slučaja. "Mi insistiramo na skidanju oznake službena tajna i tada ćete znati gde je klijent", kaže advokat Slobodana Radulovića Vladimir Horovic.

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević objašnjava da je osumnjičenima pritvor produžen jer je naknadno stigao zahtev za proširenje istrage, koja je, kako kaže, veoma obimna samim tim što je do sada prikupljeno 150 tomova dokumetacije. "Istraga je hitna i ograničen je rok trajanja pritvora na šest meseci i do tada će biti završena. Istraga se ne sastoji samo u saslušanju svedoka, već i proceni pismenih dokaza u eventualnom veštačenju koje treba definisati u čitanju pridodate dokumetacije", objašnjava Kovačevićeva.

Članovi takozvane "stečajane mafije" terete se da su, udruženi u zločiniačko udruženje, u dužem vremenskom periodu oštetili državu za desetine milona evra, kroz stečajne postupke više kompanija, između ostalih Beka i C Marketa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.