(Ne)uhvatljiva sedmorka

Izvor: Glas javnosti, 15.Apr.2010, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)uhvatljiva sedmorka

BEOGRAD - Pored Darka Šarića (40) iz Pljevalja, prvooptuženog za šverc 2,4 tone kokaina, Interpol juri još šestoricu begunaca protiv kojih je Specijalno tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu.

Gde se Šarić trenutno nalazi, može samo da se nagađa. Najčešće spekulacije su da je pobegao u Švajcarsku, dok mnogi smatraju da je sve vreme u Crnoj Gori. Izvesno je da su tamo Goran Soković (39) i Darko Tošić (40) iz Pljevalja, kao i Draško Vuković (33) iz Berana. Oni su početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << februara bili privedeni u Podgorici, ali su ubrzo pušteni na slobodu zbog nedostatka dokaza. Pošto se radi o crnogorskim državljanima, ne postoji zakonski osnov da budu izručeni Srbiji već bi im se u slučaju pravosnažnosti optužnice sudilo u matičnoj državi.

Nepoznat prodavac kokaina

Prema navodima optužnice, pripadnici Šarićevog narkoklana su tokom 2009. godine na teritoriji Argentine, Brazila i Urugvaja od nepoznate osobe kupili ukupno 2.171 kilogram kokaina. Drogu su potom smeštali u iznajmljene prostorije, pakovali u manje pakete i u oktobru iste godine utovarili na brod-jahtu "Maui" sa namerom da je prekookeanskim brodovima prebace do Evrope. Pored begunaca, u ovom švercerskom lancu učestvovali su i Željko Vujanović, Marko Vorotović, Nikola Pavlović, Dragan Labudović, Dejan Rakić, Miloš Pandrc, Miloš Cajić, Radan Adamović, Miloš Krpović, Nebojša Joksović i Borislav Tunjić, koji se nalaze u pritvoru.

Crna Gora spise dobija za po pravosnažnosti optužnice

PODGORICA - Specijalni tužilac za organizovani kriminal Srbije Miljko Radisavljević izjavio je da će Srbija dostaviti Crnoj Gori spise predmeta o švercu kokaina posle pravosnažnosti optužnice protiv grupe Darka Šarića.

Radisavljević je za današnji crnogorski dnevnik Vijesti kazao da se dostavljanje spisa za šverc kokaina može očekivati za oko dva meseca, posle isteka roka za odlučivanje po žalbama na optužnicu.

Šarić i još 19 članova njegove grupe optuženi su za šverc 2,5 tone kokaina iz Južne Amerike. Na optužnici je i Goran Soković, protiv koga je u Crnoj Gori obustavljen postupak uz obrazloženje da Srbija nije dostavila potrebne dokaze. Među optuženima nema Dejana Šekularca iz Bijelog Polja, koji je bio pritvoren u Crnoj Gori sa Sokovićem, kao ni Beranca Borisa Labana, za kojim je raspisana poternica zbog šverca cigareta.

Beta

Svakako najinteresantniji je Draško Vuković, profesor bez zaposlenja, koji se "proslavio" još u aprilu 2007. kada je pobegao iz zatvora "Frederiksund" u Kopenhagenu, gde je uhvaćen sa 38 kilograma kokaina. Prethodno je u Luksemburgu zbog šverca droge odležao dve godine zatvora. U Beranama je poslednji put boravio 2006. godine, kada mu je podmetnut eksploziv ispod automobila. Optužnica ga tereti da je u stanu u ulici Nikole Dobrovića 15 u Beogradu držao 544.430 evra kojim su plaćani troškovi za funkcionisanje grupe. Takođe da je "30. avgusta 2009. na graničnom prelazu Batrovci izašao iz Srbije u Hrvatsku, a potom u Argentinu, gde je preduzimao aktivnosti na transportu kokaina sa jahte "Maui" na prekookeanski brod".

Na spisku odbeglih nalaze se i trojica državljana Srbije, Marko Pandrc (30) iz Kraljeva, Boško Nedić (35) iz Užica i Nenad Novaković (35) iz Beograda, koji ima i hrvatsko državljanstvo. U optužnici se navodi da je u komunikaciji sa ostalim članovima grupe Novaković koristio šifrovana imena Kuća, Kućica i Robert. Pandrc je identitet skrivao iza imena Ronin, a Nedić je bio Žuća, Žuka i Paolo. Za biografije njih dvojice se vrlo malo zna, dok je Novaković pre nekoliko godina proveo izvesno vreme u zatvoru u Nemačkoj zbog krijumčarenja heroina i kokaina. U Srbiji je privođen zbog drugih krivičnih dela, a krajem aprila prošle godine na njega je pucano i tada se govorilo da su motivi tog sukoba neraščišćeni računi u vezi sa drogom.

Povezanost Joca Amsterdam i grupa Saric ?

ja mislim da je ovo neka vrsta osvete mili djukanovicu i crnoj gori za podrzavanje "nezavisnog" kosova i otceplenje od srbije.

Covek treba da je stvarno mnooogo ogranicen pa da kaze tako nesto!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.