Izvor: Blic, 14.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Ne postoji opravdanje za istragu protiv NATO'

'Ne postoji opravdanje za istragu protiv NATO'

HAG (Beta) Tužilaštvo Haškog tribunala objavilo je juče izveštaj interne radne grupe, koja je analizirala prošlogodišnje NATO bombardovanje SRJ i zaključila da nema osnova za pokretanje istrage o eventualnim zločinima NATO.

Nema opradvadanja za podrobniju istragu bombardovanja, ili istragu pojedinih konkretnih napada zaključak je analize na 44 stranice.

Oslanjajući se na nalaze međunarodne organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za zaštitu ljudskih prava 'Hjuman rajts voč' i Belu knjigu jugoslovenskih vlasti, koju je HRV ocenio kao generalno pouzdanu, radna grupa je zaključila da se na osnovu dokumentovane smrti oko 495 civila i ranjavanja oko 820 ne može govoriti o genocidu i zločinima protiv čovečnosti.

Analiza pojedinačnih slučajeva u kojima su stradali civili pokazala je da nema osnova za otvaranje istrage navodi se u preporukama radne grupe koja je analizirala sve navode protiv NATO.

Na analizi se radilo od 23. jula prošle godine.

NATO je priznao da je bilo grešaka tokom bombardovanja i izbor izvesnih ciljeva može biti predmet pravnih rasprava, ali na bazi rasploživih informacija nema osnova za otvaranje istrage zaključili su u Hagu.

Radna grupa je analizirala materijale koje su Tužilaštvu dostavili pojedinci i grupe sa zahtevom za pokretanje istrage, javne dokumente NATO i Ministarstava od- brane SAD i Velike Britanije, tužbu SRJ protiv NATO zemalja pred Među- narodnim sudom pravde u Hagu, razne dokumente 'Hju- man rajts voča' i izveštaj Programa UN za zaštitu sredine o ekološkim posle- dicama bombardovanja. Tako- đe su analizirani i dokumenti koje je podnela Komisija ruskog parlamenta, studije o dva konkretna napada koje je pripremio nemački državljanin Ekehard Venc, novinski i medijski izveštaji, odgovori NATO na upitnik Tužilaštva i izveštaj organizacije za ljudska prava 'Amnesti inte- rnešenel'.

Članovi radne grupe nisu bili u SRJ i nisu tražili informacije od SRJ zvaničnim kanalima, zato što takvi kanali ne postoje navodi se u izveštaju.

Ubijen advokat Anđelko Gurka Radna grupa Tribunala odbacila zahteve za postupak protiv Alijanse

'Ne postoji opravdanje za istragu protiv NATO'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.