Navikli na sibirske zime

Izvor: Blic, 15.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navikli na sibirske zime

SJENICA - Nije lako prezimiti zimu na Pešterskoj visoravni gde se temperature spuštaju i do 30. podeoka ispod nule. Uz mraz meštani ove visoravni, uglavnom stočari, trpe i vetrove koji šibaju i lede krv u žilama.

Pre deset dana meteorološka stanica u Karajukića Bunarima izmerila je temperaturu od minus 29.


Iako naviknuti na sibirske zime, Pešterci uglavnom sede u kućama, dobro ugrejanim sobama, kuvaju krompire, jedu med i jabuke. Iz kuća izlaze da bi nahranili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stoku i uneli ogrev.

Daleke 1985. godine na Pešteru je izmerena temperatura minus 40 stepeni, a stanovnici ovog podneblja navikli su da zimi živa po mesec dana bude spuštena ispod nule.

- Ljudi su ovde naviknuti na sibirske zime. Prošle godine, 26. januara, izmerio sam minus 39, ali se nadam da ove zime neće biti tako. Navikli smo da podnesemo do minus 30 - kaže meteorolog Dionisije Jakonić koji živi u Karajukića Bunarima i ističe da je ovih dana „olabavilo" jer je toplije, oko minus 10. Pešterci brinu za stoku kojoj nije lako na ovim mrazevima. Poljoprivrednik iz sela Rastenoviće Hazbo Osmanlić kaže da u štalama postavlja deblju podlogu kako bi stoka mogla da prezimi.

- Naguramo što više stoke u jednu štalu da bi se zajedno grejala grla i tako lakše podnela ove mrazeve - kaže Hazbo Osmanlić i napominje da ima godina kada se Pešterci greju od početka septembra do početka juna. Duga i oštra zima stvara i finansijske probleme za domaćine kojima ponestane stočne hrane. Oni koji su ostali bez sena moraju da izdvoje 400 evra za seno od tri tone kako ovce i krave ne bi skapale, jer gladne životinje teže podnose niske temperature. Poljoprivrednici iz štala izvedu ovce jednom dnevno, do pojilišta, a ispod utabane staze ovce naziru poneku zaleđenu travku. Hazbova unuka Belkisa ide u drugi razred osnovne škole u Tuzinju. Škola joj je udaljena četiri kilometra od kuće u Rastenoviću. Srećom, dolazi autobus i deca ne moraju da pešače po ovim mrazevima, a i bezbednije je, jer na Pešterskoj visoravni ima i dosta vukova.

- Raspust nam je dobro došao da ne moramo u školu po zimi - kaže Belkisa. Nije retkost da na Pešteru mladići zaigraju i fudbal po snegu, na minus 15. Boravak na niskim temperaturama u ovom nezagađenom prostoru čeliči zdravlje. Ove zime nisu visoki snežni nanosi, pa su putevi uglavnom prohodni. Pešterci su srećni zbog toga, jer ne moraju da brinu kako će hronične bolesnike prebaciti do bolnice ili trudnice do porodilišta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.