Izvor: Politika, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavnika terete za smrt učenika

Smederevo - U Okružnom sudu u Smederevu juče je počelo suđenje nastavniku ovdašnje Osnovne škole "Dositej Obradović" Dobrici Živanoviću, optuženom za smrt učenika Aleksandra Đokića (14), koji se 6. oktobra 2005. godine udavio u crnogorskom letovalištu Bečići, drugog dana đačke ekskurzije. - Ovo je prvi slučaj u Srbiji da tužilaštvo optuži i izvede pred lice pravde nekog prosvetnog radnika za nesrećni slučaj prilikom školskih ekskurzija, a takvih primera sa najtežim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posledicama bilo je mnogo - kaže za "Politiku" zamenik okružnog tužioca u Smederevu Gordana Maksimović.

Razredni starešina odeljenja osmog razreda u kojem je bio i pokojni dečak Aleksandar Đokić, optužnicom se tereti da je preuzeo aktivnost visokog rizika, odnosno da je mimo programa ekskurzije za osmi razred i Programa turističke agencije "DS Turist" iz Smedereva, kao tehničkog izvođača ekskurzije, đacima dozvolio da se kupaju, i to van sezone kada na plaži nije bilo spasilaca. Na sastanku razrednih starešina i direktora škole, održanom pred ekskurziju, direktor je zabranio kupanje zbog rizika i kratkog vremena i naglasio da ukoliko nastavnici odluče suprotno, u tom slučaju preuzimaju odgovornost na sebe da kupanje protekne bezbedno, stoji između ostalog u optužnici.

Tužilaštvo dalje navodi da pre polaska okrivljeni Živanović nije preduzeo sve potrebne mere, odnosno, na roditeljskom sastanku pred ekskurziju nije tražio pismenu saglasnost roditelja za kupanje u moru, kao ni pismene izjave da su deca plivači ili ne. Takođe, svojim učenicima neplivačima nije izričito rekao da ponesu sredstva za plivanje - gume i mišiće, iako je bio dužan da to učini. I pored svih zabrana, protiv pravila, okrivljeni je učenike svog odeljenja organizovano poveo na plažu i tom prilikom nije čak ni izvršio prozivku učenika, kako bi utvrdio da li su svi prisutni. Nastavnik nije zabranio učenicima da bez njegovog odobrenja uđu u vodu, zbog čega su dečaci, a među njima i pokojni Aleksandar, ušli u more bez ikakvih instrukcija. Živanović je, kako stoji u optužnici, đacima rekao da ne idu dalje od pet-šest metara od obale, nije ušao sa njima u vodu, već ih je posmatrao sa obale, i nije primetio trenutak kada je došlo do Aleksandrovog utopljenja.

Nesrećni dečak bio je neplivač i utopio se na dubini oko tri metra i udaljenosti od obale od oko šest-sedam metara.

Na glavnom pretresu, pored okrivljenog, saslušani su otac i baka pokojnog Aleksandra. U nastavku pretresa zakazanog za 5. februar 2008. godine, očekuje se saslušanje svedoka, direktora škole, kao i prosvetnih inspektora koji su ocenili da je nastavnik postupio protivzakonito.

Za ovakvo krivično delo zaprećena kazna zatvora je od dve do 12 godina, a tužilaštvo u Smederevu zatražilo je maksimalnu kaznu za okrivljenog nastavnika.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.