Izvor: B92, 10.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje za zločin na "Ovčari"

Beograd -- Drugog dana suđenja za ratni zločin počinjen nad najmanje 192 pripadnika hrvatskih oružanih snaga koji su položili oružje, navode optužnice negirali su i drugooptuženi Stanko Vujanović, kao i Jovica Perić i Ivan Atanasijević.

Zamenik TO Vukovara Stanko Vujanović tvrdio je da nije streljao 10 zarobljenika ispred hangara, za šta ga, osim organizovanja i naređivanja zločina, takođe tereti optužnica.

Imena žrtava u sredu su u Specijalnom sudu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izgovarali sami optuženi. Tako je Vujanović rekao da je u hangaru video pretučenog prijatelja Boru Janjića, Jovica Perić Zlatka Blaževića u žutim čizmama. Blaževićevo ime nalazi se na spisku žrtava koje tužilaštvo navodi u optužnici. Ivan Atanasijević rekao je kako su u autobusima zarobljenici bili vezanih ruku sa glavama na dole. Iz jednog od njih je izvukao svog brata. ali, kako je rekao, to nije mogao da učini za Stanoja Čupića. Atanasijević je rekao da su neki civili u hangaru bili u zavojima.

Perić i Atanasijević optuženi su da su bili u streljačkom vodu koji je streljao 182 zarobljenika u Grabovu, ispred prethodno iskopane jame. Potom su ih zatrpali buldožerima.

Portparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je za B92 da je optužnica stabilna, jer Tužilaštvo raspolaže sa dovoljno dokaza: "Mi smo izuzetno zadovoljni. Suđenje je započelo i dokazuje se upravo naša težnja i jedan od osnovnih elemenata strategije da je srpsko pravouđe dostojno da vodi ovako složene procese. Tužilaštvo ima veoma stabilnu optužnicu, raspolaže sa jakim dokazima za ono što tvrdi, tako da sa našeg aspekta je očekivano to kako se ponašaju optuženi i njihovi branioci".

Branilac drugooptuženog Miroslav Perković kaže da je na sudu da odmeri snagu dokaza, ali najavljuje da odbrana sprema novu istoriju Vukovara: "Ono što za sada možemo reći, jeste da je puno bilo nekvalitetno izvedenih dokaza, suprotno zakonskim odredbama. O tome se radi. To znači da će mnogi dokazi biti diskvalifikovani u procesnom i materijalnom smislu. Videćete, tu će biti dokaza koje će i odbrana predlagati. Videćemo i istoriju Vukovara, šta se sve u njemu dešavalo i red je da se sve to jednom utvrdi", kazao je Perković.

Bogdan Ivanišević iz beogradske kancelarije "Hjuman Rajts Voča" koji prati suđenje, rekao je za B92 da dosadašnji deo postupka nije potvrdio sumnje da će sud pokušati da prikrije ulogu JNA u vezi sa zločinom na Ovčari: "Prema onome što se do sada čulo, od svih optuženih, proizilazi veoma jasno da je uloga JNA, logistička ili više od toga, bila sastavni deo svih tih dešavanja, koja su vodila do izvršenja zločina i svakako da ako je neko očekivao da će ovo suđenje na neki način amnestirati JNA od bilo kakve odgovornosti, onda se ta vrsta očekivanja do sada nije potvrdila", kazao je Ivanišević.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, kada bi o svojoj krivici trebalo da se izjasne još dva optužena - Predrag Madžarac i Milan Vojnović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.